Categorieën

Service

Spullen sneller bij eigenaar terug

Spullen sneller bij eigenaar terug
Politiek

Spullen sneller bij eigenaar terug

  • Redactie
  • 30-11-2015
  • Politiek
Spullen sneller bij eigenaar terug
VLAARDINGEN – Jaren geleden is het beheren van gevonden voorwerpen overgegaan van politie naar de gemeente. In Rotterdam zorgde dit voor problemen: ambtenaren konden en mochten niet in de politiesystemen kijken of er aangifte was gedaan van vermissing. Daardoor konden gevonden voorwerpen lastig aan eigenaren worden gekoppeld. Met een proef, waarbij een politieagent werkzaam is op het depot waar gevonden spullen worden bewaard, is dit opgelost. Het percentage van gevonden spullen dat aan de rechtmatige eigenaar werd terugbezorgd is van 8 naar 45 procent gestegen. De ChristenUnie/SGP in Vlaardingen vraagt zich af hoe dat in Vlaardingen zit en of het niet eens tijd wordt voor een soortgelijke proef.

Fractievoorzitter Esther Heijndijk van de CU/SGP vraagt het college van burgemeester en wethouders of deze op de hoogte is van hoe een en ander in Rotterdam geregeld is. Daarnaast vraagt Heijndijk hoeveel procent van de verloren voorwerpen de afgelopen jaren in de gemeente Vlaardingen aan de rechtmatige eigenaren is teruggegeven. ,,Is dit percentage vergelijkbaar met omliggende gemeenten? Bent u tevreden over dit percentage of vindt u dat dit nog voor verbetering vatbaar is?’’

Heijndijk vindt de regeling in Rotterdam een uitstekende service en een mogelijke manier om inbraken/straatroven beter op te lossen en om heling tegen te gaan. De moeite waard om eens te kijken of in Vlaardingen dat ook geregeld kan worden: ,,Is er met de gemeente Vlaardingen een zelfde samenwerking tussen politie en de gemeente, ofwel is er bij het gemeentelijke depot ook een politiemedewerker beschikbaar, die in de systemen kan zoeken naar naam, woon en adresgegevens en/of kan achterhalen of er bijvoorbeeld aangifte is gedaan?

Tenslotte stelt Heijdijk voor om eventueel samen met de gemeenten Schiedam en Maassluis op korte termijn hierover met de politie in gesprek te gaan en daarbij de mogelijkheden van een samenwerkingsconvenant te verkennen.