Statushouders behouden voorrang op woningmarkt

30-08-2018 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - Statushouders oftewel asielzoekers met een verblijfsvergunning behouden in Vlaardingen hun voorrang op de woningmarkt. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten in antwoord op vragen van Nol Kloosterman van het Algemeen Ouderen verbond (AOV).

Al sinds juli 2017 zijn gemeenten niet meer verplicht statushouders voorrang te geven bij het vinden van een huis maar een jaar nadien blijken veel gemeenten dat nog altijd te doen. De landelijke politiek besloot juist de verplichting te schrappen omdat lastig uit te leggen is dat asielzoekers met een verblijfsvergunning eerder recht hebben op een huis dan autochtone Nederlanders die al jarenlang op een wachtlijst staan.

Net als de meeste andere gemeenten blijft Vlaardingen statushouders dus gewoon met voorrang een woning toewijzen. Het college geeft in het antwoord aan Kloosterman aan dat al in februari 2016 alle wethouders van de regiogemeenten unaniem hebben afgesproken niets te veranderen en de urgentie te handhaven. De gemeenten zijn dan misschien niet langer verplicht statushouders voorrang te geven, maar moeten deze mensen wel gewoon huisvesting bieden.

Gerelateerd