Categorieën

Service

Van Forum voor Democratie tot Jezus Leeft: wat valt er te kiezen?

Van Forum voor Democratie tot Jezus Leeft: wat valt er te kiezen?
Politiek

Van Forum voor Democratie tot Jezus Leeft: wat valt er te kiezen?

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 12-03-2023
  • Politiek
Van Forum voor Democratie tot Jezus Leeft: wat valt er te kiezen?
VLAARDINGEN –Op 15 maart kunt u stemmen op de kandidaat van uw voorkeur voor de Provinciale Staten, en ook voor de Waterschappen. Vier jaar geleden was de opkomst zo’n 56%, en dat is niet bijzonder hoog, maar al wel weer hoger dan vier jaar daarvoor, toen het opkomstpercentage minder dan 50% was.

Op de kieslijsten staan nogal wat Vlaardingers, hoewel de meesten op een redelijk onverkiesbare plek staan. Die hebben dan wel weer een achterban die ze daarmee motiveren juist op die partij te stemmen. En wie er in de Provinciale Staten komt die gaat dan weer stemmen voor de kandidaten van de Eerste Kamer.

De macht van de Eerste Kamer

De Eerste kamer telt 75 leden, stamt uit 1815 en was eigenlijk in het leven geroepen op verzoek van de Belgische leden van de commissie die de wijziging van de Grondwet moest voorbereiden. Die Grondwetswijziging was nodig na de vereniging van Noord- en Zuid-Nederland. Die vereniging vond plaats nadat een einde was gekomen aan de overheersing door het Frankrijk van Napoleon. Vanaf 1848 werd de Eerste Kamer vervolgens gekozen door de leden van de Provinciale Staten, en die Eerste kamer was vooral bedoeld om de zorgvuldige totstandkoming van wetten te toetsen.

In feite is de Eerste Kamer overbodig, want de Raad van State kan ook prima nieuwe wetgeving toetsen. Echter, die Eerste Kamer doet haar werk al langere tijd niet goed en heeft zich juist daarmee (voorlopig) politiek onmisbaar gemaakt. Ze vertraagt namelijk nogal eens besluiten van de Tweede Kamer, of blokkeert die zelfs. Berucht is hierbij bijvoorbeeld De Nacht van Wiegel, die plaatsvond van dinsdag 18 op woensdag 19 mei 1999. Aanleiding was een grondwetswijziging ter invoering van een correctief referendum, en dat voorstel was door één stem verworpen. Die was afkomstig van VVD senator Hans Wiegel, vandaar de benaming.

Kortom, we zitten in een situatie waarin nieuwe wetten en regels die de Tweede Kamer maakt kunnen worden tegengehouden, als er maar genoeg tegenstemmers in de Eerste Kamer zitten. Wat de nieuwe maatregelen betreft om de stikstofcrisis te bezweren zal de Boer/Burger Beweging van Caroline van der Plas nog weleens de grootste kunnen worden in veel provincies en dus invloedrijk in de Eerste Kamer; BBB heeft dan veel te zeggen over het niet invoeren van allerlei maatregelen.

Vlaardingse kandidaten: 19

Bij BBB zitten in ieder geval geen Vlaardingers op de kieslijst, en ook niet bij de partij die 4 jaar geleden de grootste werd: Forum voor Democratie. De PVV van Geert Wilders, die altijd veel stemmen binnenhaalt in Vlaardingen, heeft eveneens geen Vlaardingers op de lijst en dat geldt verder ook nog voor 50PLUS, de Partij voor de Dieren, D66, de AWP, Goud, Volt en Jezus Leeft. Maar bij welke partij kunt u dan wel terecht voor een stem op een Vlaardinger?

Vooral bij de SP zijn de haringkoppen goed vertegenwoordigd met maar liefst 6 kandidaten, waaronder de inmiddels hoogbejaarde (84 jaar) maar nog steeds strijdlustige Remi Poppe. Die staat dan weer wel strak onderaan op plek 50, als lijstduwer. Bij de VVD, GroenLinks en het CDA vinden we de Vlaardingse wethouders Bart Bikkers, Lianne van Kalken en Jacky Silos. Die hebben het al druk genoeg, zo lijkt het. Hoewel we Bikkers vast op termijn terug zullen vinden in de bankjes van de Tweede Kamer.

Bij de PvdA staat de Vlaardingse fractievoorzitter Stefanie Solleveld op plek 40, en bij de ChristenUnie zijn er Ruud van Harten en Wouter de Reus. Van Harten staat daarbij behoorlijk hoog op de lijst, op plek 4, maar legt het wel weer af tegen  Thom van Vugt van ONS Vlaardingen. Die staat bij JA21 op plek 2 in de vier kiesdistricten voor de Provinciale Staten van Zuid Holland. Vlaardingen zit overigens in het kiesdistrict Dordrecht, en de andere drie zijn ’s Gravenhage, Leiden en Rotterdam. Thom wordt vergezeld door Thijs Pince van der Aa op plek 5, die ook van ONS Vlaardingen komt.

Bij de tweede christelijke partij, de SGP, staat Erik van Pienbroek op plek 19; voor de Provinciale Staten gaan die niet samen met de ChristenUnie, waar dat lokaal in Vlaardingen wel zo is.

Tenslotte zijn er nog drie Vlaardingers op de lijst Beter voor Nederland, die geleid wordt door Wybren van Haga. Van Haga belandde in 2017 in de fractie van de VVD in de Tweede Kamer, werd hier in 2019 uitgezet en stapte toen over naar Forum voor Democratie. In 2021 vertrok hij ook daar en ging verder als groep Van Haga, waarna hij BvNL oprichtte. Op plek 13 staat de bekendste van de drie Vlaardingse kandidaten: Rosaly Bregar, ook wel bekend als het Vlaardingse zangtalent Mila Rose Brockovich.

Op woensdag 15 maart kunt u besluiten of u gaat stemmen en op wie. Resultaten uit het verleden vormen daarbij geen garantie voor de toekomst.