Vanavond nog geen nieuw college

09-05-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Op 9 april, vandaag exact een maand geleden, kregen informateurs Eric van de Burg en Roel van Gurp de opdracht een nieuw college samen te stellen in Vlaardingen. Na het vrijwillige vertrek van Arnout Hoekstra (SP) en het gedwongen ontslag van Frans Hoogendijk (ONS Vlaardingen) was er bij lange na geen meerderheid meer in de raad om toekomstige besluiten te steunen. De basis voor een nieuw college moest bestaan uit de huidige partijen CDA, GroenLinks en VVD, aangevuld met (wethouders van) D66 en Leefbaar Vlaardingen en ook de steun van de Fractie Kerkhof (voormalig SP) , die tegenwoordig als de Onafhankelijke Socialisten door het leven gaan.

Deze week lieten Van de Burg en Van Gurp weten dat het nog niet gelukt was een nieuw college samen te stellen. Wel was er afgelopen weken sprake van een ‘dagje bijscholing’  van de volledige raad over de belangrijke dossiers als de herinrichting van de Marathonweg, de Binnenstad en het Integraal Huisvestingsplan voor het Vlaardingse onderwijs. Een korte samenvatting daarvan luidt: er is niet genoeg geld om alles aan te pakken en de stad verkeert in financiële problemen. Maar als er al bezuinigd moet worden dan kan dit weer niet op personeel, want er zijn eigenlijk meer ambtenaren nodig om alle taken van de gemeente de komende jaren goed uit te voeren. Zeker als de inwoners van de stad meer en eerder bij allerlei projecten betrokken worden.

Een meevaller lijkt er te zijn bij jeugdhulpverlening en jeugdzorg, waarbij deze week bekend werd dat verantwoordelijk minister De Jonge honderden miljoenen extra uit gaat trekken voor de gemeenten. In veel gemeenten leverde dit nu al financiële problemen op, die hiermee enigszins lijken te worden opgelost. Vlaardingen zal hier naar verwachting ook van profiteren, maar de effecten op de Begroting en de financiën zijn nog onduidelijk.

Vanavond is er raadsvergadering waarbij niet een nieuw college, maar wel een nieuw raadslid geïnstalleerd wordt: Frans Hoogendijk zal de leeggekomen zetel van Roos Wijbrands innemen, die onlangs gedesillusioneerd uit de raad stapte; het leverde teveel stress en negatieve energie op. Verder zullen er besluiten worden genomen over de subsidie aan het Winterterras , de afwijzing van de vestiging van een islamitische basisschool, de nieuwe parkeertarieven op straat en wie weet, nog een handvol moties van de Fractie Boers.

De raadsvergadering begint om 20.00 uur en is openbaar toegankelijk.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date