Veertien partijen bij raadsverkiezingen

09-02-2018 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Vandaag zijn er veertien geldige kandidatenlijsten goedgekeurd voor de gemeenteraadsverkiezingen op het stadhuis. Evenzoveel partijen doen dus mee op 21 maart voor één of meerdere zetels in de gemeenteraad. De langste lijst is van de SP met maar liefst 40 kandidaten, waarbij er overigens slechts 35 zetels te verdelen zijn in de raad. De kortste is de naamloze Lijst 13 waarop als enige kandidaat Daniël Gerritsen staat. Gerritsen liet eerder weten het ‘PVV geluid’ te willen vertegenwoordigen, bij afwezigheid van die partij zelf bij de verkiezingen in Vlaardingen.

Naast Gerritsen zijn er nog een tweetal nieuwe partijen die voor het eerste meedoen: Beter voor Vlaardingen van Ben Trooster en voormalig CDA raadslid Marco van Unen en de De Republikeinen , opgericht door Ben van Herwijnen, die met drie lokale kandidaten komt. De meest opvallende op die lijst is Milton King, die zich eerder al eens kandidaat had gesteld voor het nachtburgemeesterschap. King was eerder ook één van de bestuursleden van EasyJobs4Vlaardingers , een organisatie die zich ten doel stelde werklozen in de haringstad weer aan het werk te helpen, en houdt zich nu onder meer bezig met buurtbemiddeling.

Twee partijen die van plan waren om mee te doen hebben de eindstreep niet gehaald: de Hamers herstelt Holland partij kreeg onvoldoende steunbetuigingen om mee te mogen doen en Vernieuwend Democratisch Vlaardingen . Die laatste partij had als slogan “Uw stad Onze toekomst” en de initiatiefnemers ervan verwachtten, bij navraag, eind oktober hun verkiezingsprogramma af te ronden, waarin hun visie en bijbehorende standpunten voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen uiteengezet waren. De partij slaagde hier echter niet in, woordvoerder Joël van Dam kon of wilde hier geen verklaring voor geven en vertelde ‘het hier even bij te moeten laten’.

De meeste partijen hebben meer kandidaten op de lijst dan dat ze, naar verwachting, aan zetels zullen halen. Een ‘lange lijst’ met kandidaten is dus niet erg realistisch, hoewel een laaggeplaatste kandidaat altijd een zetel kan halen als hij of zij voldoende voorkeursstemmen binnenhaalt. Dat geldt echter niet voor VV2000/Leefbaar Vlaardingen. Lijsttrekker Ivana Somers verklaarde in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 al eerder dat haar partij ‘niet aan voorkeursstemmen doet’. Bij het halen van vijf zetels gaan gewoon de eerste vijf op de lijst in de gemeenteraad, en niet een eventueel lager geplaatste kandidaat met voldoende voorkeursstemmen voor een zetel, hoewel dat formeel niet rechtsgeldig lijkt. Volgens Somers zelf ligt het wat genuanceerder: ,,De volgorde van onze kandidatenlijst is niet voor niets samengesteld. Als iemand echter een zetel binnenhaalt op basis van voorkeursstemmen dan is dat zeker een serieuze kandidaat voor het raadslidmaatschap''. Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date