Vieze woorden (ingezonden brief)

28-06-2016 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Fractievoorzitter Jacky Silos van het CDA pleit in een ingezonden brief voor om een visie te ontwikkelen op hoe Vlaardingen er uit moet gaan zien.

,,Wie als raadslid tijdens een vergadering vieze woorden gebruikt, kan rekenen op een reprimande van de voorzitter. Terecht, natuurlijk. Nu is het rare dat in de raadszaal ook gewone woorden een negatieve lading kunnen krijgen, om niet te zeggen zelfs ‘vies’ worden. In de Vlaardingse politiek is dat het geval met het V-woord. Wie in een raadsdebat ‘visie’ zegt, kan rekenen op de hoon van een aanzienlijk deel van de raad. Om maar te zwijgen over het nog ergere S-woord. Een raadslid dat ‘stadsvisie’ zegt, gaat echt over de Vlaardingse schreef. 

Is dat terecht? In het onderwijs bijvoorbeeld mis ik een visie. Ik mis een gedachte waar wij op de lange termijn willen staan met ons onderwijs, een idee over wat onderwijs in de 21e eeuw betekent. Elk kabinet zadelt scholen op met nieuwe regels. Na de nadruk op taal, rekenen en de bèta-vakken, verleggen we onze blik nu naar burgerschapsvorming en programmeren. Voor de leerling betekent dit vooral meer werk, in een tijd waarin leerlingen veel meer afleiding ervaren. Tussendoor is passend onderwijs de scholen ingefietst waardoor er voor extra begeleiding in theorie meer, maar in de praktijk vaak minder tijd is. Zo overladen we in dit land leerlingen en scholen met meer en meer werk. De ratio van dit alles: sturing op modegrillen en bezuinigingen, in plaats van op een langetermijnvisie voor ons onderwijs. 

Terug naar onze stad. Ik vrees dat Vlaardingen zonder een goede stadsvisie net als het onderwijs gaat functioneren: sturen op bezuinigingen en trends. De gemeenteraad heeft gevraagd om een stadsvisie, een stip op de horizon waar we naartoe willen met onze stad. Het is waar, we hebben na een prachtig inspraaktraject met een leuke caravan en talloze geeltjes nu een heuse Stadsagenda. Prima, maar het is geen Visie – ik schrijf het woord nu maar met een hoofdletter - waarop de gemeenteraad allerlei ideeën, projecten en ontwikkelingen kan toetsen. Ik zou nu niet uit de losse pols kunnen zeggen waar Vlaardingen over vijf tot tien jaar wil staan. Evenmin kan ik oplepelen wat een stadsbestuur zou moeten doen in de 21e eeuw en – nog interessanter - wat het níet zou moeten doen.

Het college presenteerde dinsdag 24 mei de voorjaarsnota, het financiële raamwerk voor de begrotingen voor 2017 en volgende jaren. Ik doe mijn best er verstandige dingen over te gaan zeggen. Maar het zou voor de raadsdiscussie goed zijn als we naast de voorjaarsnota een gedeelde stadsvisie hebben, waarop we de voorjaarsnota kunnen ijken. Maar ja, als het woord Visie bij een groot deel van mijn mederaadsleden een vies woord is, wie durft daar dan nog om te vragen in Vlaardingen?''

Jacky Silos,
Fractievoorzitter CDAGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date