Vlaardingers doen mee voor de Provinciale Staten

01-03-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Vindt u het ook zo spannend, de komende verkiezingen van 20 maart voor de Provinciale Staten? Minder dan de helft van de kiesgerechtigde Nederlanders maakt zich er druk om. Er wordt eens per vier jaar gestemd en de opkomst was in 2015 slechts 47,8 procent.

De Provinciale Staten stellen het beleid van de provincie vast, bijvoorbeeld de infrastructuur en het openbaar vervoer en controleren de uitvoering daarvan door de Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur. Dat alles is samengevat in zeven kerntaken die u hier kunt vinden. Ook zo druk gemaakt vorig jaar over het doodmaken van ganzen en zwanen en de vestiging van nieuwe vervuilende (Marathonweg) bedrijven in Vlaardingen bij de Nieuwe Maas? Dan moet u bij de Provinciale Staten zijn!

Op de verschillende kieslijsten staan ook Vlaardingers. Bij de PVV van Geert Wilders is stadgenoot Marcel Hokke kandidaat, oud rector van ‘Het Groen’ Bram Keizerwaard doet mee voor het CDA, raadslid Erik van Pienbroek voor de SGP en voormalig wethouder Ruud van Harten staat er bij de ChristenUnie op, samen met raadslid Wouter de Reus. Bij de Provinciale Staten zijn die twee partijen namelijk weer van elkaar gescheiden.

De SP heeft maar liefst drie Vlaardingse kandidaten, namelijk Tugay Filiz (bekend van jongerenafdeling ROOD) , Arie Redert en Arnout Hoekstra. Hoekstra staat er wel weer als lijstduwer onderaan geplaatst, maar hij zal maar gekozen worden…wat dan?

Nieuwkomer in de gemeenteraad Josette Hogewoning van ONS Vlaardingen is ook kandidaat in Zuid Holland, voor Code Oranje. Volgens voorman en initiatiefnemer Bert Blase, oud interim-burgemeester van Vlaardingen, is Code Oranje geen partij maar een ‘Beweging’; dat wil zeggen een beweging met een lijst met kandidaat volksvertegenwoordigers, een programma en nog wat principes waarin ze zich niet echt (of echt niet) van ‘partijen’ onderscheiden. Code Oranje wil bij elk belangrijk agendapunt de inwoners mee laten praten en besluiten. Hoe dat in de praktijk vorm krijgt? Dat maakt de ‘beweging’ (nog) niet duidelijk, maar het lijkt wat omslachtig om er elke week een schouwburg of voetbalstadion voor af te huren.

Hogewoning staat vrij hoog op de kieslijsten in de verschillende districten, en een plek in de Provinciale Staten is dus niet ondenkbaar als de Code Oranje campagne van de afgelopen maanden een beetje effect sorteert. Aan ervaring moet het Vlaardingse raadslid nog wat werken want veel verder dan het voorlezen van haar ‘maidenspeech’ (eerste keer dat een raadslid zich tot de collega’s richt) is ze nog niet gekomen.

Belangrijk om te weten is dat de leden van de Provinciale Staten uiteindelijk de leden van de Eerste Kamer kiezen. Die hebben weer volop mogelijkheden om wetsvoorstellen en andere maatregelen te toetsen van het kabinet en Tweede Kamer en zelfs beleid te frustreren of geheel tegen te houden.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date