Vlaardingse kiezers bijna exemplarisch voor Nederland

05-03-2022 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - Op 16 maart houden 333 gemeenten in Nederland een gemeenteraadsverkiezing. Bijna 13,6 miljoen inwoners mogen daarvoor stemmen. Voor ruim 840 duizend jongeren is dat de eerste keer.

Vlaardingse kiezers zijn bijna exemplarisch voor die in heel Nederland. 26,4 Procent van de kiesgerechtigden in Nederland is jonger van 35 jaar. In Vlaardingen geldt dat voor 26,2 procent van de mensen die mogen gaan stemmen. Vergelijk dat eens met Delft (met 39,4 procent jong-volwassenen) en Rotterdam (33,7 procent).

Navenant is ook het aandeel Vlaardingers die op 16 (of 14 of 15) maart 65 jaar of ouder zijn, praktisch de norm in Nederland. Voor het land geldt dat een kwart van de mensen die de samenstelling van de gemeenteraad gaan bepalen, zijn of haar 65ste verjaardag al heeft gevierd. In Vlaardingen is 26,6 procent. 

Anders dan bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer mogen ook inwoners met de nationaliteit van een land in de Europese Unie stemmen, net als inwoners met een nationaliteit van buiten de Europese Unie die vijf jaar of langer in Nederland wonen. In totaal is 98 procent van de inwoners van gemeenten waar gemeenteraadsverkiezingen zijn kiesgerechtigd.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date