Voorjaarsnota: Geld voor jeugd en sportvelden

10-06-2015 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Volgens de Voorjaarsnota is de financiële situatie van de gemeente Vlaardingen sterk verbeterd. Het college kan weer beperkt investeren in de stad en de voorzieningen in de stad blijven bestaan. Arnout Hoekstra, wethouder van financiën: “Het college van burgemeester en wethouders is trots op de samenwerking met de vele inwoners, ondernemers, en vertegenwoordigers van organisaties en instellingen . Samen hebben we ervoor gezorgd dat onze voorzieningen in de stad kunnen blijven bestaan.”

Jongeren staan centraal

 “We willen dat alle jongeren een kans krijgen zich te blijven ontwikkelen”,  aldus wethouder Hoekstra. De voorstellen in de Voorjaarsnota 2015 zorgen ervoor dat jongeren kunnen leven, ontwikkelen en veranderen in Vlaardingen.  De computerregeling voor brugklassers wordt structureel ingevoerd. Ook wil het college meer budget beschikbaar stellen om overgewicht te voorkomen. De bezuiniging van  € 50.000,- op de jeugdverenigingen is niet haalbaar en wordt teruggedraaid. De subsidies voor Jeugdstad en Scouting blijven hierdoor bestaan. De bezuiniging van € 100.000,- op de opvoed- en opgroeiondersteuning wordt met een jaar uitgesteld. Daarnaast krijgen de sportaccommodaties van voetbalverenigingen Victoria en  Zwaluwen en Honkbalvereniging  Holy nieuwe sportvelden.

Invoeren van de bezuinigingen: voorzieningen blijven bestaan

De vorig jaar aangekondigde bezuinigingsmaatregelen gaan voor de meeste organisaties in per 2016. Voor de invoering van deze bezuinigingen zijn de collegeleden in gesprek gegaan met de vertegenwoordigers van vele instanties. Het college wil dat de invoering van de bezuinigingsmaatregelen op een rechtvaardige  manier gebeurt. Een aantal bezuinigingen wordt teruggedraaid of op een andere manier gerealiseerd. De voorzieningen -  de Stadsgehoorzaal, de bibliotheek, de buurthuizen, de kinderboerderij, de dierenweides en het zwembad –  in de stad blijven in ieder geval bestaan  door de samenwerking met inwoners, ondernemers, vertegenwoordigers van organisaties en instellingen in de stad.

Bij de persbijeenkomst gisteren over de Voorjaarsnota benadrukte Hoekstra: ,,Over het algemeen gaat het wonderbaarlijk goed. Niet omdat wij het nou zo goed doen, maar omdat burgers en verenigingen het zo goed oppakken.’’ Het meest opvallende in de Voorjaarsnota is dat het college vaststelt dat bepaalde bezuinigingen gedeeltelijk of geheel teruggedraaid moeten worden omdat de voorzieningen waar het om gaat te belangrijk zijn en een positief effect hebben in de samenleving. Een redenering die haaks staat op ‘het kan nou eenmaal niet anders’ van vorig jaar toen er harde besluiten vielen. Nu dat er weer geld lijkt te zijn worden daar dus de argumenten op aangepast.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date