Categorieën

Service

VVD eist helderheid over brand Oosthavenkade

VVD eist helderheid over brand Oosthavenkade
Politiek

VVD eist helderheid over brand Oosthavenkade

  • Redactie
  • 04-10-2015
  • Politiek
VVD eist helderheid over brand Oosthavenkade

VLAARDINGEN - De VVD wil nu wel eens precies weten of er al dan niet asbest is vrijgekomen bij de brand die woensdag 16 september een bedrijfspand aan de Oosthavenkade in de as legde. De partij ergert zich aan de tegenstrijdige informatie die daarover naar buiten is gekomen. 

De brandweer liet tijdens de brand, onder andere aan Vlaardingen24 weten dat er asbest vrijkwam, dat werd in een later stadium weer herroepen. ,,In de media lezen wij dat kort na de brand en de dagen erna het bewuste terrein is afgesloten en er mannen met gele pakken met speciale filters  rondliepen’’, schrijft de VVD. ,,Bewoners die vlakbij wonen, geloven niet dat er geen asbest is vrijgekomen.’’ 

Heel vreemd is dat natuurlijk niet. Bij de brand die op 8 maart het voormalige belastingkantoor aan de Parallelweg en het daarnaast gelegen Partycentrum Prikkewater verwoestte, werd aanvankelijk ook gemeld dat er geen asbest was vrijgekomen. Twee dagen later werd de omgeving alsnog afgezet omdat er tóch asbest was gevonden. Nadat dit door ‘mannen in witte pakken’ was opgeruimd, moest de omgeving drie weken later weer worden afgezet omdat er opnieuw asbest was gevonden. 

De VVD wil van het college van burgemeester en wethouders weten of er nu wel of niet asbest is vrijgekomen en hoe het kan dat de communicatie daarover zo tegenstrijdig was. 

Datzelfde geldt voor de wel/niet/wel/niet aanwezigheid van een hennepkwekerij in het pand. Vlaardingen24 meldde tijdens de brand als eerste dat er een hennepkwekerij zou zijn in het pand. Omstanders gaven tijdens de brand aan een sterke wietlucht te ruiken. Onze vragen in deze richting werden door de brandweer op dat moment ook bevestigend beantwoord. 

Na afloop van de brand gaf burgemeester Bert Blase echter aan dat er van een hennepkwekerij geen sprake zou zijn. Vijf dagen later vond de forensische opsporing van de politie toch resten van een hennepkwekerij in het uitgebrande pand. De VVD wil van het college precies weten hoe het nu zit met al dan niet uitgevoerde controles in de periode voor de brand. ,,De burgemeester verklaart dat er ín het pand is gecontroleerd en er geen hennepkwekerij is aangetroffen, terwijl er later gecommuniceerd is dat de gemeente geen bevoegdheden had om binnen te kijken of er wel of geen sprake is van een hennepkwekerij. Kunt u deze tegenstrijdigheid uit de wereld helpen?’’