VVD kiest vanavond lijsttrekker

18-09-2017 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Vanavond kiezen de leden van de VVD Vlaardingen de nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. De strijd zal daarbij gaan tussen de huidige fractievoorzitter Vera Kalf en Bart Bikkers, die is voorgedragen door het bestuur.

Bikkers is politiek gezien geen ‘groentje’. In 2006 voerde hij zijn eerste gemeentelijke verkiezingscampagne als kandidaat raadslid in Delft waar hij uiteindelijk in 2009 raadslid werd. In 2010 voerde hij in Delft mede de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen. Bart Bikkers neemt geen blad voor de mond: ,,Nadat ik verhuisde naar Vlaardingen, nu zes jaar geleden, werd ik lid van de Vlaardingse VVD. Ik kwam bij een afdeling die vooral bezig was met zichzelf en niet met dat waar de kiezer haar voor gekozen had: een liberaler Vlaardingen. Afsplitsingen, wantrouwen en persoonlijke vetes waren aan de orde van de dag. Nadat een interim-bestuur door het VVD Hoofdbestuur gevraagd was orde op zaken te stellen, kwam ik op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Bewust heb ik kenbaar gemaakt op een onverkiesbare plek te willen staan omdat ik mij op dat moment realiseerde dat ik meer op mijn plek was in het bestuur.’’

Tegenkandidaat Vera Kalf zit, met onderbrekingen, vanaf 2006 in de Vlaardingse gemeenteraad. In 2008 werd ze fractievoorzitter en in 2010 werd ze na de verkiezingen wethouder, maar ze stapte in 2011 op nadat de raad met meerderheid een motie van wantrouwen tegen collega-wethouder Leo ten Have had aangenomen. Bij de raadsverkiezingen van 2014 halveerde het aantal zetels van de VVD van vier naar twee, hoewel de VVD in de voorgaande collegeperiode al een zetel was kwijtgeraakt aan Trots Vlaardingen toen Hans den Breems uit de fractie stapte. De ‘regeerperiode’ van Kalf kenmerkte zich daarmee deels door conflicten waarbij sommigen uit eigen initiatief (Den Breems) en anderen volgens zeggen met dwang (fractievoorzitter Wouter Schutte in 2008) werden verwijderd uit ‘de gelederen’.

Bij de lijsttrekkersverkiezing van 2013 ging het in eerste instantie tussen Vera Kalf, Reinald Don (Trots Vlaardingen) en Ron Boers (huidig ONS.Vlaardingen), waarbij Boers uiteindelijk niet meedeed maar zijn eigen weg buiten de VVD ging.

Bikkers kondigde eerder aan te gaan voor de inhoud en ,,niet afstoten maar samenbrengen, bouwen aan vertrouwen in de VVD Vlaardingen en radicaal veranderen in onze uitstraling naar buiten toe''. Het stemgedrag van de VVD fractie in de afgelopen drie jaar staat daarmee in schril contrast: er werd vaak tegen voorstellen gestemd, ook als deze een meerderheid hadden waarin de oppositie ruim vertegenwoordigd was.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date