Categorieën

Service

VVD stemt tegen motie behoud kraamafdeling

VVD stemt tegen motie behoud kraamafdeling
Politiek

VVD stemt tegen motie behoud kraamafdeling

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 16-10-2015
  • Politiek
VVD stemt tegen motie behoud kraamafdeling

VLAARDINGEN - ,,Het CDA gelooft in zorg dichtbij, voor de veiligheid van moeder en kind’’. Met deze woorden introduceerde CDA-fractievoorzitter Jacky Silos gisteravond een motie om de afdeling Kraamzorg in het Vlietland Ziekenhuis te houden en niet naar ‘het Sint Franciscus’ te laten verhuizen.

Het college werd in de motie, mede ingediend door de PvdA, de SP, GroenLinks en de ChristenUnie/SGP, opgeroepen dit nogmaals te benadrukken bij het bestuur van Sint Franciscus-Vlietland. Bij de stemming mocht de motie rekenen op een meerderheid van 27 stemmen voor en 4 stemmen tegen. De tegenstemmers zaten bij de liberalen van D66 (Bert van Nieuwenhuizen en Peter Caljé) en de VVD (Vera Kalf en Nol Kloosterman).

In een verklaring voorafgaand aan de stemming over de motie gaf de VVD aan wat er mis was met de motie: men kon zich niet vinden in de mening dat het verdwijnen van de Kraamafdeling uit het Vlietland Ziekenhuis ‘onverantwoord’ was. Fractievoorzitter Kalf vond dat ‘glad ijs’, en onvoldoende onderbouwd met steekhoudende argumenten. Besloten werd daarom om tegen te stemmen.

De vraag is of de VVD, en met hen een deel van D66, daarmee niet te gemakkelijk voorbij gaat aan de ‘geest van de motie’. In de praktijk wordt slechts gevraagd om nog eens te praten met het bestuur van de ziekenhuizen, niets meer en niets minder. Dat de raad een verhuizing onverantwoord vindt hoeft niet per se benadrukt te worden.

Leefbaar fractievoorzitter Ivana Somers maakte zich bij de behandeling van de motie ook druk over andere zaken: wethouder Oosterom lichtte toe dat onderzocht was om in Vlaardingen een klinische kraamafdeling te huisvesten. De grootste verzekeraar in de regio wilde hier echter niet aan meebetalen. Somers suggereerde daarop dat Vlaardingers misschien dan maar massaal van verzekeraar moesten overstappen aanstaand jaar.

Wat Somers zich misschien onvoldoende realiseert is dat DSW directeur Chris Oomen wel degelijk vooral veilige en verantwoorde zorg wil; een kraamkliniek financieren waarbij er feitelijk geen 24uurs-bezetting gegarandeerd kan worden met een gynaecoloog en een anesthesist (daarin is men afhankelijk van wat ziekenhuizen aan menskracht kunnen leveren) is niet verantwoord. Daarentegen is Chris Oomen wel een verklaard voorstander van het behoud van de Kraamafdeling in het Vlietland Ziekenhuis. Een oproep om ‘bij DSW weg te gaan’ is daardoor wat ongepast.