Wethouder overleeft debat en motie van treurnis

01-04-2021 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

Het was pompen en niet verzuipen voor wethouder Bart de Leede

VLAARDINGEN – De wethouder doet niets om de puinhoop in Vlaardingen tegen te gaan. Dat vond Ron Boers die vanavond in de gemeenteraad een motie van wantrouwen indiende tegen wethouder Bart de Leede. ,,Er is de afgelopen drie jaar niets zichtbaar verbeterd als het gaat om het voorkomen en verminderen van vuil op straat en het voorkomen en verminderen van illegale bijplaatsingen naast afvalcontainers’’, zo betoogde Boers in de motie. ,,En dit probleem is de laatste maanden alleen maar groter geworden, waarbij de invoering van het pasjessysteem geen enkele verbetering van dit probleem heeft gebracht. Zeker van een GroenLinks wethouder zou je meer inzet verwachten op het gebied van afval’’.

Kees Rijke van de VVD en Jasper van de Velde van de fractie Kerkhof vonden voorafgaand aan het antwoord van de wethouder al dat er geen reden was voor een motie van wantrouwen: Het zijn deels ‘kinderziektes’ waar het ging om het pasjessysteem en veel gaat er al beter. ,,De problematiek wordt door iedereen onderkend en het nieuwe beleid is pas twee maanden geleden ingezet’’, betoogde Neill Voorburg van GroenLinks. ,,Niet terecht om dan nu al een wethouder af te rekenen hierop. Kritisch beoordelen en evalueren is prima, maar Vlaardingen schiet niets op met de zoektocht naar een nieuwe wethouder’’. Voorburg verweet tenslotte Ron Boers eerder inhoudelijk niets te hebben bijgedragen aan de afvalplannen en het beleid hieromheen, en vaak ook fysiek te schitteren door afwezigheid. Boers afwezigheid bij eerdere raadsvergaderingen over dit onderwerp was ook opgevallen bij Koen Kegel van D66, die dit hardop benoemde. Boers vond tenslotte ook bij het CDA geen gehoor, waarbij raadslid Marieke Thommis de motie een slechte 1 aprilgrap noemde.

Een meerderheid om niet de wethouder maar de motie ‘af te serveren’ tekende zich daardoor al heel snel af. ,,Ja het is vervelend maar het is ook grotendeels door een kleine groep inwoners van Vlaardingen veroorzaakt. Er zijn ook inwoners die juist initiatieven in hun wijken oppakken en de wijk schoonmaken’’.

,,We snappen ook de frustratie en de motie’’, antwoordden zowel Ben Trooster van BvV en Stefanie Solleveld van de PvdA, die vooral vond dat Bart de Leede beter moest leren communiceren met de stad en haar inwoners. ,,En misschien is het uiteindelijk wel beter zonder pasjessysteem’’, aldus Solleveld. Erik van Pienbroek vond tenslotte een ‘Motie van Treurnis’ een beter middel. Een signaal naar de wethouder, maar wel een stuk milder.

,,We bespreken geen afvalbeleid maar een motie van wantrouwen’’, zo probeerde burgemeester Bas Eenhoorn de vergadering strak te houden. Daar sloot ook verantwoordelijk wethouder De Leede zich bij aan. ,,Het klopt niet dat er niets gebeurt’’, aldus De Leede. ,,Er zijn het afgelopen half jaar al tientallen boetes meer uitgedeeld vanwege bijplaatsingen, en er zijn nog meer initiatieven genomen. Maar de evaluatie van bijvoorbeeld het zwerfvuil of het afvalbeleidsplan is voor een later moment en doe ik niet aan de hand van een motie van wantrouwen’’.

Boers reageerde tenslotte vooral op kritiek naar hem vanuit zijn raadscollega’s, en was bereid om nog een en ander af te wachten. De motie wilde hij wel veranderen in een Motie van Treurnis, wat hij dan ook deed: daarmee betreurt hij met de motie de werkwijze van de wethouder. Bij de stemming aan het eind kreeg Boers echter de handen niet genoeg op elkaar: de motie redde het niet met 20 stemmen tegen en 15 stemmen voor.

 

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date