Categorieën

Service

Zitten de wethouder en de IKV wel op één lijn?

Zitten de wethouder en de IKV wel op één lijn?
Politiek

Zitten de wethouder en de IKV wel op één lijn?

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 18-12-2015
  • Politiek
Zitten de wethouder en de IKV wel op één lijn?

VLAARDINGEN – Het vertrouwen in de gemeente leek onlangs even weg bij de IKV Ondernemend Vlaardingen. Met de aanbesteding van het werk aan de dakgoten en gevel van het Stadhuis was iets misgegaan. Een Haags bedrijf had de opdracht gekregen, immers dat had de benodigde certificaten in huis om aan het monumentale pand te werken. Toen dit korte tijd later niet waar bleek, waren de rapen gaar: er waren fouten gemaakt in de aanbesteding door de gemeente en Vlaardingse ondernemers waren ten onrechte buiten de deur gehouden.

Er waren verschillende gesprekken nodig om de plooien in de verhouding tussen ondernemers en verantwoordelijk wethouder Ruud de Vries weer glad te strijken. Dat leek te lukken en IKV voorzitter Chris Oerlemans beschreef dat proces van het terugwinnen van het vertrouwen van de ondernemers afgelopen maandag in de Algemene Ledenvergadering.

Ruud de Vries reageerde als door een wesp gestoken en berichtte op Twitter: #hoezovertrouwen en #wederzijdsvertrouwen, met een foto van het bestuur van de IKV erbij. Het bericht werd door de wethouder ook op Facebook geplaatst. De wethouder suggereerde ermee dat de IKV ook het vertrouwen van de gemeente had geschaad, iets wat, voor zover bekend, nooit eerder ter sprake was gekomen.

Over de aanbesteding voor het werk aan het Stadhuis had ONS.Vlaardingen al eerder vragen gesteld. Toen de genoemde fouten boven tafel kwamen, had dat aanleiding kunnen zijn voor het zwaarste middel dat de raad kent: het indienen van een motie van wantrouwen tegen wethouder De Vries. De Vries had immers de raad onvolledige en onjuiste informatie verstrekt, een politieke doodzonde.

Volgens verschillende bronnen liet ONS.Vlaardingen het niet zover komen, gezien de verwachting dat bij een stemming in de raad de coalitie tegen zou stemmen. Daarmee zou de motie verworpen worden, hoewel er voor de wethouder wel een broze basis zou overblijven om te besturen. ONS.Vlaardingen diende echter wel een andere motie in, een soort van ‘wisselgeld’, waarmee toch nog het nodige voordeel voor de Vlaardingse ondernemers uit de situatie gehaald kon worden. Het percentage lokale aanbestedingen moest vanaf 2016 omhoog van 25 naar 30 procent. De motie werd aangenomen, een succes voor ONS Vlaardingen en de ondernemers, en de wethouder was gered.

Over het bericht op Twitter verklaarde Ruud de Vries later dat het een pissige reactie was, maar ook ‘niet slim’. Vandaag zal er, volgens ingewijden, wederom een gesprek plaatsvinden tussen de wethouder en vertegenwoordigers van het bestuur van IKV Ondernemend Vlaardingen. Daarbij zou ook burgemeester Bert Blase aanschuiven. Wordt het een ‘Twittergate’ of zal de kou uit de lucht gehaald worden?