Zoektocht naar nieuwe locatie Voedselbank: 'Geen paniekvoetbal spelen'

18-10-2020 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – De soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Dat geldt ook voor de Voedselbank die momenteel op zoek is naar een andere locatie. Een vertrek uit de locatie in de Van Baerlestraat lijkt nodig, omdat er vanuit leverancier Voedselbank Rotterdam er op termijn geen kant en klare pakketten meer worden geleverd maar bulk en voor bulk moet er meer ruimte komen om te sorteren of uit te stallen. In het laatste geval is er een omslag naar een vorm van winkelen voor de cliënten, in plaats van uitgifte aan een balie. Wekelijks worden vanuit de Van Baerlestraat, en vanuit uitgiftepunten in Kerkcentrum Holy aan de Reigerlaan en de Lucaskerk aan de Hoogstraat zo’n 200 pakketten verstrekt.

Het bestuur van de Voedselbank, met voorzitter Leo van Houwelingen, voelde de noodzaak om snel op zoek te gaan naar een alternatief voor de Van Baerlestraat en dacht die gevonden te hebben in de Taanderijstraat 6. Die locatie bleek niet geschikt, wel voor opslag maar niet voor uitgifte of ontvangst van cliënten, zo berichtte de gemeente. En verantwoordelijk wethouder Bart de Leede lichtte dat afgelopen donderdag bij de gemeenteraad ook nog eens toe, op vragen van onder meer Wouter de Reus van de ChristenUnie/SGP-fractie.

Voorlopig worden de pakketten nog tenminste een jaar in deze vorm verstrekt vanuit Rotterdam aan de Voedselbank in Vlaardingen. Het bestuur in Vlaardingen dreigde met de inspanningen te stoppen in november als de gemeente niet meewerkte aan het voorzien in een nieuw pand. In een uitgebreide briefwisseling die ook aan de pers is gestuurd vermeldt het bestuur: ,,Indien we onverhoopt de gevraagde zekerheid niet vóór 1 november a.s. hebben ontvangen, is er onvoldoende voorbereidingstijd en ziet het bestuur geen andere mogelijkheid dan de Voedselbank en de uitgifte punten te sluiten. In dat geval zullen we onze klanten informeren dat zij zich (vanaf 6 november 2020 voor voedselhulp) kunnen vervoegen bij het stadhuis op Markt 11, Vlaardingen. “De gemeente moet zich dan maar redden met 156 gezinnen”.

Die druk is er inmiddels af nadat duidelijk is dat er nog genoeg tijd is om nog even verder te zoeken naar een alternatief voor de Van Baerlestraat, en ook de verklaring van de gemeente dat zij de Voedselbank echt wel serieus nemen. ,,We hebben 14 maanden om een oplossing te zoeken en die oplossing gaat er komen’’, aldus wethouder De Leede afgelopen donderdag. ,,Dat zullen we zodanig tijdig moeten vinden dat er geen paniekvoetbal hoeft te worden gespeeld’’, zo vulde De Leede aan.

Waar uiteindelijk een geschikte alternatieve locatie gevonden wordt is dus nog even afwachten. Daarbij wordt ook de oude brandweerkazerne aan de Hoflaan genoemd, maar dat lijkt gezien de kosten om dit gebouw geschikt te maken (voor welk soort gebruik dan ook) een brug te ver.  

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date