Anna van Droffelaar wint Pieter Cup

• Redactie
  • 09-04-2015

vlnr: Sterre Hendriks (PSV), Anna van Droffelaar (ZVVS) en Myrthe Natzijl (ZV Borger) met achter hen Pieter van den Hoogenband.

ZWEMMEN - Zaterdag 4 april werd in Eindhoven de zevende editie van de Pieter Cup gezwommen. De Pieter Cup wordt gehouden op initiatief van drievoudig Olympisch Kampioen Pieter van den Hoogenband. De acht allersnelste jongens en meisjes 100 meter vrije slag minioren strijden om de Pieter Cup tijdens de finale van de SwimCup.

Voorafgaand aan de wedstrijd gaan alle minioren met Pieter op de foto. Het fotomoment, de ambiance van de internationale wedstrijd Swimcup én de kans om de 100 meter vrije slag finale te zwemmen tijdens de 'grote mensen finale' maakt de Pieter Cup uniek. Ook dit jaar hadden zich weer minioren van ZVVS voor dit spektakel geplaatst, onderleiding van hun trainer en coach Marc Catsburg.

Sophia van Droffelaar zwom met haar leeftijdsgenoten minioren 3/4 in het 25 meterbad. Zij ging van start op de 50m vlinderslag en eindigde daar als zevende in het eindklassement. Ook nam zij deel aan de 100 meter vrije slag. Hier behaalde zij van de 64 zwemmers de zesde plaats in een tijd van 1.19,35  en een mooi persoonlijk record.

Wesley Zulver startte als favoriet bij de jongens (in het 50 meter bad) in de leeftijdscategorie minioren 5/6 op de 100 meter schoolslag. Die zwom hij in 1.25,29 Met twee seconden voorsprong op zijn concurrenten scherpte hij zijn PR met maar liefst ruim zesseconden aan, ook zette hij met deze snelle tijd het clubrecord op zijn naam. Op de 200 meter wisselslag startte hij eveneens als favoriet. Ondanks de spanning om deze koppositie te behouden, werd hij ook op deze afstand overtuigend winnaar. 2.46,88 was zijn eindtijd, maar liefst 6,5 seconden sneller dan zijn snelste in een 50-meter bad tot nu toe.

Anna van Droffelaar, meisjes minioren 5, had zich ingeschreven voor de 100 meter schoolslag en voor de 100 meter vrije slag. Zij begon de dag met de voorronde voor de Pieter Cup finale, de 100 meter vrije slag. In deze voorronde tikte zij als eerste aan in PR van 1.07,69. Hiermee plaatste zij zich bij de acht allersnelste meisjes die mochten strijden om de Pieter Cup tijdens de finale van de SwimCup. Maar voordat zij van start kon gaan in de finale,  zwom zij nog de 100m schoolslag. Ook hier bleef zij haar concurrentes voor en tikte drie seconden sneller dan de nummer twee aan in een tijd van 1.26,47.

Om 16.30 uur was het dan zover, de Pieter Cup finale. Inmiddels waren de spanningen bij alle finalisten wat opgelopen en dat was bij Anna terug te zien in haar techniek. Het werd een spannende race, maar uiteindelijk wist zij haar koppositie te hervatten en tikte toch nog sneller aan dan in de voorronde. 1.06,86 noteerde het elektronische scorebord. Hiermee behaalde zij de eerste plaats op het erepodium, het jeugdjournaal, de felicitaties met zoenen van Pieter van den Hoogenband en de titel winnares Pieter Cup 2015.