Beweging stimuleren op een andere manier

21-04-2020 Sport Redactie

VLAARDINGEN - Het is zondagavond 15 maart om 18.00 uur. Het nieuws dat we allemaal al voelden aankomen wordt realiteit. Vanaf maandagmorgen 16 maart blijven de scholen in heel Nederland dicht en iedereen wordt zo veel als mogelijk gevraagd om thuis te blijven en vanuit huis te werken. Sportclubs waren ook al gesloten. Dat is toch wel een vreemde gewaarwording voor de collega’s van Vlaardingen in Beweging. Een organisatie die er juist naar streeft om alle Vlaardingers in beweging te krijgen en te houden. En nu…? 

Normaliter zou er vanaf maandag weer een volle werkweek starten waarin 13 collega’s dagelijks in gymzalen, sporthallen, speellokalen, op pleintjes en op sportvelden Vlaardingers in beweging brengen. En nu blijven deze dames en heren allemaal thuis. Geen lessen bewegingsonderwijs, geen buitenspeelactiviteiten, geen lessen nijntje beweegdiploma, geen sportlessen met statushouders, geen Gezonde Taallessen, geen 55+ sportinstuiven. En ook geen teamoverleggen, netwerkbijeenkomsten, cursussen en andersoortige bijeenkomsten. Maar wat dan? Terwijl ik als directeur nog probeer te bevatten hoe hier mee om te gaan begint de telefoon al te trillen. En gedurende de avond en de dagen daarna stopt deze niet meer. De energie van de collega’s is niet te stoppen, zo blijkt. 

Team ViB komt in actie op alternatieve wijze. Binnen no time worden er creatieve en innovatieve vormen van bewegen voor in en om het huis gedeeld door de collega’s via whatsapp. En binnen 24 uur wordt er van alles via allerlei kanalen gedeeld met onze opdrachtgevers en andere stakeholders. Via de vaste kanalen van de scholen worden 'gymlessen voor thuis' gedeeld. Kinderen die wel naar school gaan omdat hun ouders vitale beroepen uitvoeren, krijgen op aangepaste wijze en binnen de richtlijnen van het RIVM in het speellokaal of op het schoolplein een alternatieve gymles. En ook voor andere doelgroepen en leeftijden worden beweegtips en filmpjes in elkaar geknutseld. Na een week zijn de rollen en taken binnen ViB 180 graden omgedraaid. Per doelgroep worden er door kleine teams beweegfilmpjes gemaakt. Andere collega’s doen de editing en montage. Weer een ander verzorgt alles van een voice-over. De laatste zorgt ervoor dat alles ook mooi opgemaakt wordt en voorzien wordt van ondertiteling en een intro/outro in de huisstijl van ViB. Vlaardingen in Beweging lijkt binnen een week omgeturnd van een sportservice organisatie naar een mediabedrijf.

Iedere school (16 in totaal) waar ViB bewegingsonderwijs verzorgt, krijgt wekelijks voor iedere groep een filmpje waarin hun gymjuf of -meester gymles voor thuis aanbiedt. Ook voor kleuters en peuters worden er wekelijks beweegoefeningen voor thuis gedeeld. Voor volwassenen worden er workouts voor thuis gemaakt en voor senioren verschijnen er filmpjes met beweeglessen. 

De groepen statushouders die sportles van ViB krijgen via StroomOpwaarts krijgen beweegtips via Whatsapp. En in samenwerking met de beweegcoach van SeniorenWelzijn wordt er een beweegtournee opgezet waarin men langs verschillende flats in Vlaardingen reist om iedereen op het balkon of achter het raam in beweging te brengen. 

Inmiddels is er een schat aan prachtige, inspirerende en vooral leuke filmpjes ontstaan op de social media kanalen van Vlaardingen in Beweging. Ideaal ten tijde van een (corona)crisis waarin je je huis niet uit kan of mag. Maar evenzo waardevol in andere tijden. Dus bent u op zoek naar leuke, actieve spelletjes om thuis samen met uw (klein)kinderen te doen? Of wilt u aan uw gezondheid werken zonder daarvoor de deur uit te moeten? Of bent u benieuwd hoe u uzelf of uw kinderen bijvoorbeeld de handstand kunt aanleren? Neem eens een kijkje op één van de kanalen van ViB op YouTube of Facebook. Ze zijn speciaal voor u als Vlaardinger gemaakt. 

Ik wens u heel veel beweegplezier!
Marvin Visser, Directeur Vlaardingen in BewegingGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date