Categorieën

Service

Bijna helft van alle dopinggevallen in de paardensport

Bijna helft van alle dopinggevallen in de paardensport
Sport

Bijna helft van alle dopinggevallen in de paardensport

  • Redactie
  • 23-07-2021
  • Sport
Bijna helft van alle dopinggevallen in de paardensport
De openingsceremonie moet nog komen maar de eerste Olympische wedstrijden in Japan zijn al gespeeld. De Spelen staan in het teken van het coronavirus. Al drie Nederlandse deelnemers werden positief getest en zij zullen vast niet de laatsten zijn. Over positief testen gesproken, ook dit jaar zullen de Olympische Spelen niet gevrijwaard blijven van dopinggevallen.

Een globaal onderzoek naar atleten die positief testten op doping tijdens de afgelopen vijf zomeredities van de Olympische Spelen, toont aan dat maar liefst 43 procent van de dopinggevallen in Europa afkomstig is uit de paardensport. Nederland is daarbij een van de cleanste Europese landen in deze categorie: in de afgelopen twintig jaar zijn er geen medailles ingetrokken als gevolg van dopinggebruik.

Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en de Verenigde Staten hebben daarentegen de meeste medailles moeten afstaan. In totaal gaat het om 64 medailles, waarvan de meeste in atletiek (53 procent) en gewichtheffen (36 procent). Ondanks de vele dopinggevallen in de paardensport, veroveren Europese medaillewinnaars doorgaans het snelst opnieuw een plaats op het Olympische podium na een diskwalificatie ten gevolge van doping.

De Olympische Zomerspelen 2008 in Peking kenden het grootste aantal dopinggevallen (42 procent, wat overeenkomt met vijftig atleten), vooral als gevolg van het Russische schandaal. Toch bemachtigde Rusland het een-na-grootste aantal opeenvolgende medailles in andere belangrijke competities (26 medailles in totaal). Ierland (32) en Italië (32) delen de eerste plaats.

Het onderzoek, uitgevoerd door de onafhankelijke review website bedrog.com, toont daarnaast aan dat slechts een klein deel (4 van de 117) van de atleten wereldwijd hun medaille weer moest afgeven. Enkel de Noord-Koreaanse schutter, Kim Jong-Su, stopte met doping gebruiken in de volgende competities. De andere drie atleten probeerden er nog een tweede keer mee weg te komen.

Uit de analyse blijkt dat Roemeense turnster, Andreea Răducan, als jongste atleet doping gebruikte op zeventienjarige leeftijd. Ze maakt deel uit van de 26 procent atleten die hun gouden medaille weer moesten inleveren. Daarnaast staan er zware straffen op het overtreden van de dopingwet.

Volgens het onderzoek is een levenslange schorsing de derde meest opgelegde sanctie. De sanctie werd voornamelijk opgelegd aan vrouwelijke atleten (83 procent) met een gemiddelde leeftijd van 29 jaar in de categorie atletiek (71 procent). De meeste schorsingen vind je in Rusland (57 procent), gevolgd door de Verenigde Staten (29 procent) en Oekraïne (15 procent).

Nederland stuurt meer dan 270 deelnemers naar de Olympische Zomerspelen in Tokio. Dit is het grootste aantal Nederlandse deelnemers in twintig jaar tijd. Blijft het land een van de cleanste deelnemende landen?