Eerste winnaar Havenloop aanwezig op zeventigste editie

20-04-2017 Sport Redactie

VLAARDINGEN – De Stichting Nationale Gedenkdagen en de atletiekvereniging Fortuna, organisatoren van de zeventigste editie van de Havenloop op Koningsdag, begroeten dit jaar wel een heel bijzondere gast. Bertus Groen, de winnaar van de eerste editie in 1946, zal aanwezig zijn om het loopspektakel op de Westhavenkade nog een keer van dichtbij mee te maken.

Bij een eerder bezoek aan Vlaardingen las Bertus Groen een artikel met de aankondiging van de zeventigste editie van de Havenloop en meteen schoten de herinneringen aan die eerste loop weer door zijn hoofd. ,,Ik was toen een jongen van vijftien jaar en na mijn overwinning werd ik door de toenmalige burgemeester Siezen en zijn vrouw meegenomen in zijn prachtige auto voor een ererondje over West- en Oosthavenkade.'' Bertus Groen won daarna nog twee keer de Havenloop en had meteen de smaak te pakken van het hardlopen en werd een succesvolle atleet in Nederland.

Bertus Groen werd lid van de toenmalige atletiekvereniging SVV in Schiedam, maar vertrok al snel naar het Rotterdamse DOS, waar hij op de atletiekbaan mooie prestaties leverde. Zo liep hij de 400 meter in 49.9 seconden en de 800 meter in 1 minuut 47.8 seconden. Bij de militaire kampioenschappen in 1953 werd hij tweede op de 800 meter en een jaar later eerste. ,,In 1956 vertrok ik uit Vlaardingen naar Boston, waar ik ging studeren aan de Universiteit om daarna in Engeland te gaan wonen en werken, maar die eerste Havenloop in 1946 kan ik mij nog heel goed herinneren'', zegt de nog krasse 85-jarige vanuit Engeland. 

Gerelateerd