Olympische kwalificatie Pim van Vugt

10-09-2020 Sport Redactie

ZEILEN - Voor de Vlaardingse zeiler Pim van Vugt begint het zeilseizoen deze donderdag meteen met een belangrijk evenement. Er staan deze maand twee wedstrijden op de agenda die beide gelden als kwalificatiemoment voor de Olympische spelen van Tokyo. Hij heeft samen met zijn stuurman Bart, het land gekwalificeerd tijdens het WK 2019 en een halve nominatie bemachtigd in de 49er klasse. Om aan de eisen voor deelname aan de Spelen te voldoen rest nogmaals een klassering voor een halve nominatie. 

Deze donderdag start het evenement in Kiel, Duitsland. Dit vierdaagse evenement is het eerste evenement sinds de uitbraak van het Corona Virus. Tijdens de uitbraak van het virus in Europa zaten Bart en Pim in Spanje om zich voor te bereiden op het seizoen. ,,We zouden in een week tijd onze eerste wedstrijd varen in Europa dit jaar en konden ons in Spanje kwalificeren voor Tokyo. In een dag tijd was alles anders en moesten we hals over kop richting huis om te zorgen dat al het materiaal in Nederland zou zijn'', vertelt Pim. Normaal gesproken rond deze tijd nadert het zeilseizoen zijn einde, maar dit jaar begint nu pas een kort seizoen. De Nederlandse 49er mannen varen eerst de Kielerwoche in Duitsland en reizen daarna af naar Oostenrijk voor het EK, eind september. Pim: ,,Tijdens één van deze evenementen moeten we voldoen aan de eisen van NOC*NSF. Als dat lukt en we verslaan de andere Nederlandse teams, zijn we de eerste Nederlanders die uitkomen op de Spelen in deze klasse. Mocht het niet lukken deze maand, hebben we nog twee kansen in april 2021''.  

Het is niet de eerste keer dat het duo niet voldoet aan de eisen. Om precies te zijn hebben ze tijdens het WK in februari dit jaar de eis mis gelopen met een gelijk aantal punten. Pim: ,,Tijdens het WK in Geelong, Australië, werden we 11e met gelijk aantal punten met het Britse team dat tiende stond. We waren hierdoor het 9e land en niet het achtste, dat was en blijft heel zuur, NOC*NSF vond dat niet goed genoeg. Daarna hebben we de knop omgezet, we hebben een goede winter op het zuidelijk halfrond achter de rug en weten nu dat we mee kunnen doen met de topteams. Nu willen we meer, we willen in de positie komen dat we meedoen om de winst". De mannen hebben sinds de uitbraak kunnen door trainen in Nederland. "We hebben een relatief goede trainingsperiode achter de rug en hebben aan een flink aantal punten kunnen werken, nu zijn we benieuwd waar we staan in het internationale veld". 

De mannen tijdens hun evenementen zijn te volgen via hun website www.lambriexvanvugt.nlGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date