Categorieën

Service

Padel – de sportrage die Nederland overspoelt 

Padel – de sportrage die Nederland overspoelt 
Sport

Padel – de sportrage die Nederland overspoelt 

  • Ingezonden mededeling
  • 07-06-2022
  • Sport
Padel – de sportrage die Nederland overspoelt 
Naar schatting 75.000 Nederlanders spelen padel en hun aantal groeit nog elke dag. Maandelijks komen er nieuwe padelbanen bij. Ondertussen is padel uitgegroeid van een balletje slaan onder vrienden tot een serieuze sport. Want het succesverhaal is niet beperkt tot Nederland. Overal in de wereld zijn mensen in de ban van padel. Op goksites is padel een van de sporten waar je op kan wedden. Wat is de aantrekkingskracht van deze racketsport? En wat is het verschil met tennis of squash?  

Uitgegroeid tot een echte profsport 

Padel wordt niet alleen gespeeld voor het plezier. Het aantal profspelers groeit en de World Padel Tour wordt druk becommentarieerd op sommige van de grotere goksites. Raadpleeg de opties op kelbet.nl als je een weddenschap wil plaatsen. Inzetten op padel kan op verschillende manieren. Het is mogelijk om te gokken op de winnaar van een wedstrijd maar bijvoorbeeld ook op de winnaar van het tornooi of op de duurtijd van een wedstrijd. Inzetten op sportwedstrijden is niet louter een kwestie van geluk hebben. Je verhoogt je kansen als je inzicht hebt in het spel en in de capaciteiten van de spelers. Een eerste vereiste is dus om de spelregels onder de knie te hebben.  

Hoe speel je padel? 

Padel heeft veel gelijkenissen met tennis maar er zijn ook veel verschillen. Je speelt het ook dubbel of enkel en de puntentelling is dezelfde: 15, 30, 40, game, set en match (deuce bij 40-40). De opslag daarentegen gebeurt altijd onderhands waarbij men eerst de bal één keer laat botsen achter de servicelijn. Alleen bij de opslag moet de bal diagonaal landen op het vak van de tegenstander, vanaf dan zijn de lijnen van geen belang meer. De bal mag ook de zijwanden of achterwand raken. Het punt is pas verloren als de bal de grond twee keer raakt of over de omheining wordt geslagen. In die zin is padel dus veel gemakkelijker dan tennis waarbij je binnen de belijning moet spelen. De padelbaan is bovendien veel kleiner dan een tennisterrein. Dat maakt dat de sport toegankelijker is voor amateurspelers.  

Een exotische sport 

Padel is oorspronkelijk een Mexicaanse sport. Je spreekt het dus uit als pá-dèl. Het was ene Enrique Corcuera, een rijke zakenman, die het spelletje introduceerde als alternatief voor tennis. Meer uit noodzaak dan voor de sport an sich. In zijn stad, Acapulco, was er immers geen plaats voor tennisbanen. Maar voor padelbanen wel omdat die kleiner zijn. Vijftig jaar later is er niet veel veranderd aan zijn idee. Nog steeds speel je padel op een ommuurd terrein van 10 bij 20 meter. Het racket is kleiner en dikker bij tennis.  

Plaatsgebrek en geluidshinder 

Padelbanen schieten als paddenstoelen uit de grond maar vaak niet zonder slag of stoot. Buren klagen over geluidsoverlast en het plaatsgebrek is ook bij ons een probleem, zeker rond de grote steden waar dan net weer meer mensen padel willen spelen. In Vlaardingen hoef je niet ver te gaan om padel te spelen. Vlaardingen heeft zijn eigen padelclub met drie outdoor padelbanen aan de watersportweg 11.