Vlaardingers winnen allerlaatste Pollux-Spirit

14-03-2016 Sport Redactie

HOCKEY - Afgelopen zondag kwam aan een jarenlange traditie een eind. Door de fusie van Asvion en Spirit zal deze zomer HC Schiedam ontstaan. Daarmee behoren de wedstrijden tussen Pollux en Spirit tot het verleden. Hoe raar kan het eigenlijk lopen? Pollux was vroeger de laagst spelende vereniging van de drie met de heren en dames in de derde klasse. In die tijd waren de wedstrijden tussen Asvion en Spirit krakers en mocht Pollux alleen maar toekijken. Tegenwoordig is dat heel anders. 

De laatste jaren is het, zeker na de promotie van de Pollux-dames naar de eerste klasse, twee keer per jaar een sportieve clash tussen Pollux en Spirit. Nadat voor de winterstop de laatste versie in Schiedam had plaatsgevonden (2-0 winst dames Spirit en 1-2 winst heren Pollux) was nu het slotakkoord in Vlaardingen. Het was gezellig druk op het zonnige, maar ook winderig koude complex van Pollux. Om 12.45 was de beurt aan de dames. Een belangrijke wedstrijd. Pollux stond vooraf op plaats 11 (dat betekent degradatie) en Spirit lijkt met twee punten meer lijkt de belangrijkste andere kandidaat voor die plek. 

De wedstrijd begon met wat meer aanvallende druk van Pollux, maar tot echte kansen kwam het zelden. Spirit kon aanvallend weinig betekenen en moest toezien dat veel duels op inzet werden verloren. Pollux oogde gretiger en leek beter met de druk om te kunnen gaan. De 1-0 was dan daarvan een logisch gevolg. Simone Voogd begon aan een prachtige rush over de rechterkant en bereikte spits Natasja van Straten die met een backhand de bal hoog het net in sloeg. Daarna ontstond er een periode van minder kansen. Vlak voor rust kreeg Spirit terecht de tweede strafcorner en die werd hard binnen gepusht. 

Pollux zette na rust nog een tandje bij. Binnen twee minuten was het raak. Tessa Plantinga bereikte Judith Korpel die beheerst binnen schoot. Daarna ontstond er een bijzondere situatie. Pollux keepster Daphne Huijgens kreeg een terechte gele kaart. Coach Karlijn Petri aarzelde geen moment en besloot geen andere keeper in te brengen. Dat betekende tien veldspelers van Pollux tegen elf van Spirit. Vreemd genoeg bracht deze situatie juist extra krachten bij Pollux, terwijl Spirit in die periode de Vlaardingse cirkel niet één keer wist te bereiken. Na terugkomst van de keepster bleef deze situatie zo en de verlossende 3-1 kon dan ook niet uitblijven. Valerie van Mastrigt ging er op de rechterkant vandoor en die vond Iris Cats. In plaats van zelf te schieten, zag die de opkomende Bianca Huiskens er beter voor staan en die schoot koel binnen. 

Toch werd het nog even spannend. Twee minuten voor tijd bekroonde Spirit een prachtige aanval met de 3-2, maar verder kwam de ploeg uit Schiedam niet. Pollux kwam verdiend als winnaar tevoorschijn en passeert Spirit op de ranglijst. Maar volgende week kan dat weer anders zijn. Spirit krijgt de nummer laatst Dordrecht op bezoek. Pollux ontvangt de nummer 5 IJssel en zal dus opnieuw fors aan de bak moeten!
 

Heren

Daarna was het de beurt aan de heren. Spirit had vorige week vertrouwen getankt door van Derby te winnen en Pollux was na het gelijke spel bij Kieviten vast van plan de eerste zege na de winterstop te boeken om aan te haken bij de subtop. Het begin was voor Pollux. Perry van Stek opende snel de score. Maar enkele minuten later was het al weer gelijk. Spirit kreeg een strafcorner via uitblinker Diederik Madai en specialist David Vilerius kende geen genade. Het tempo was hoog en een prachtige Pollux aanval werd al even prachtig door Benno Leemans de touwen in gejaagd. Maar opnieuw toonde Spirit veerkracht. Uit een snelle counter was het weer gelijk. Daarna volgde een onrustige periode met vier groene kaarten en matig spel. De 2-2 ruststand was de juiste. 

Pollux herpakte zich na de rust en Spirit moest achteruit en kon nauwelijks de Vlaardingse cirkel bereiken. Slechts eenmaal mocht Vilerius nog aanleggen, maar dit keer was doelman Rick Zegers de winnaar. Pollux kreeg meerdere strafcorners, maar specialist Nick Belgraver vond de uitstekend keepende Thomas van der Hulst op zijn pad. Die moest zich wel gewonnen geven op een variant van een strafcorner die door Benno Leemans feilloos werd benut. En even later was het beslist na opnieuw een variant van een corner. En opnieuw was het Leemans die daarmee zijn derde aantekende. Pollux was daarmee de verdiende winnaar van een leuke derby.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date