Vlaardingse sportprijs krijgt naam bijzondere sporter

30-05-2017 Sport Redactie

VLAARDINGEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om aan de sportprestatieprijs de naam te verbinden van een bijzondere Vlaardingse sporter: Flip Vethaak. De Vlaardingse kunstenaar Frans de Winter heeft het beeldje ontworpen dat de winnaars van de Flip Vethaaktrofee uitgereikt zullen krijgen.

Flip Vethaak is geboren, getogen en overleden in Vlaardingen. Hij maakte furore als wielrenner en heeft in 1936 deelgenomen aan de Olympische Spelen. Tijdens de omstreden Olympische Spelen in Berlijn werd Flip Vethaak vierde in de wielerwedstrijd. Na zijn sportprestatie werd hij te werk gesteld in Duitsland. Na de oorlog is Flip Vethaak met een neef vanuit Berlijn terug naar Vlaardingen gefietst. Met de keuze voor Flip Vethaak wil het college hem erkenning geven voor zijn prestaties en er aan bijdragen dat zijn verhaal sporters zal blijven inspireren. Bovendien versterkt de naamgeving het bijzondere en Vlaardingse karakter van de sportprestatieprijs. De sportprestatieprijs is ontworpen door de Vlaardingse kunstenaar Frans de Winter. Het ontwerp is een beeldje van de Vlaardingse wielrenner.

Vlaardingse sporters, coaches en/of teams die een bijzondere prestatie in de sport hebben behaald, kunnen in aanmerking komen voor de Flip Vethaak trofee. Zij kunnen zichzelf aanmelden, of door anderen worden voorgedragen. Het college kiest uit de aanmeldingen maximaal tien sporters die de sportprestatieprijs in ontvangst mogen nemen tijdens een jaarlijkse huldiging.