Vliegvissen in Vlaardingen, kan dat dan ?

28-04-2017 Sport Redactie

VLAARDINGEN - In Vlaardingen bestaat al ruim 35 jaar een hengelsportvereniging die zich gespecialiseerd heeft in het vliegvissen. Veelal wordt bij vliegvissen gedacht aan elitaire, oudere, stoere mannen, die in waadpakken in snelstromende beken en rivieren vissen op forel en zalm en dan met zo’n lange lijn door de lucht staan te slingeren. Nou doen sommigen dat wel, maar ook in Nederland is er goed te vissen met een vliegenhengel en……. het is voor alle leeftijden en dames een leuke bezigheid. En dan natuurlijk niet op forel of zalm, maar gewoon in de polder op snoek, baars, voorn en …. nou ja, eigenlijk alle soorten vissen die je in de polder ook met een gewone hengel kunt vangen.

Ook in onze rivieren kun je vissen met de vliegenhengel op vissen zoals voorn en brasem, maar ook de wat minder bekende vissen als roofblei en winde zijn goed te vangen. In de zoute en brakke wateren van de havens in de Europoort zijn vissen als zeebaars, geep en een heleboel andere tot de verbeelding sprekende soorten met de vliegenhengel te vangen.

Voor het vliegvissen heb je wel een speciale hengel en een speciale lijn nodig. Natuurlijk kan je het zo duur maken als je zelf wilt, maar dat hoeft niet (zeker in het begin niet). Aas gebruikt de vliegvisser niet: ze gebruiken heel licht kunstaas zoals vliegjes en nimfjes en voor de roofvis gebruiken ze wat zwaardere streamers, die een visje nabootsen. Je kunt dit alles ook kopen maar vaak wordt dit zelf gemaakt; binden noemen ze dat. Dat is eigenlijk een hobby binnen je hobby te noemen.

Alle begin is moeilijk en dat geldt zeker voor het vissen met de vliegenhengel en het binden van vliegjes. Aansluiting bij een vereniging brengt je in contact met vliegvissers van alle leeftijden, die veel van elkaar leren en de techniek aan elkaar overbrengen. De Vlaardingse Vliegvissersvereniging Kunst en Vliegwerk is zo’n vereniging.

Ze maken daarvoor gebruik van de locatie aan de Krabbeplas (Surfpad 50) Op de grasvelden daaromheen en in de plas zelf kun je hen op de meeste maandagavonden tussen 19.30 en 21.00 als het weer en het licht het toelaat, zien oefenen om het werpen met de vliegenhengel onder de knie te krijgen en te houden. Er zijn gecertificeerde instructeurs aanwezig om je daarbij te helpen. Ook bij de keuze van je hengel kunnen zij je informatie geven.

Met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus is in het paviljoen de Krabbeplas een flinke ruimte ingericht waar van alles te doen is. Je kunt er niet alleen (leren) vliegbinden, maar regelmatig worden er ook presentaties gehouden door vliegvissers, die veel van hun sport weten en dat met anderen willen delen.

Geïnteresseerd geraakt ? Kom gerust eens langs of neem contact op met één van de bestuursleden. Hun namen en adressen en nog veel meer informatie vind je op site van de vereniging hier!

Gerelateerd