'Ik doe nu minder suiker in de nana-thee'

29-09-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Op vrijdag 27 september hebben de deelnemers van de pilot 'cursus Gezonde Taal' hun certificaten ontvangen van docent Wendy Groenewoud en bewegingscoach René Verbrugge. De cursus Gezonde Taal is een onderdeel van het project Taal & Gezondheid en wordt geleid door projectleider Çilem Böyükünlü.

Het project Taal & Gezondheid heeft als belangrijkste doel het verbeteren van de gezondheidsvaardigheden van Vlaardingers. Er wordt gestreefd naar een volledig netwerk van gezondheidsverleners en de bibliotheek als taalaanbieder. Zorgverleners kunnen, door middel van doorverwijskaarten of via digiTAALpunten in gezondheidscentra, hun patiënten doorverwijzen naar de bibliotheek. Het eerste digiTAALpunt in Vlaardingen zal op 15 oktober in Gezondheidscentrum Emmahof geopend worden. Daarna zal het project zich uitbreiden naar de overige wijken. 

De cursus Gezonde Taal is een samenwerking tussen de Bibliotheek Vlaardingen, NLeducatie en Vlaardingen in Beweging. De cursus wordt gedurende twintig weken, twee keer per week gegeven. Tijdens de lessen worden verschillende thema’s rondom gezondheid behandeld, allemaal bedoeld om de gezondheidsvaardigheden te verbeteren. Beweeglessen maken een vast onderdeel uit van de cursus en zijn een samensmelting van plezier hebben, gezond bezig zijn en kennis en ervaring opdoen. 

Tijdens de pilot hebben de cursisten over hun lichaam en verschillende ziektebeelden geleerd. Door middel van rollenspellen hebben ze geoefend om afspraken te maken bij de huisarts of specialist. Ze hebben informatie gekregen over de invloed van eten op hun gezondheid en hebben dit thuis toegepast. Na dit thema heeft een dame besloten om minder suiker in haar Marokkaanse muntthee te doen en is een andere cursist begonnen met meer water drinken. 

Daarnaast vertelden verschillende specialisten zoals een fysiotherapeut, logopedist of reumatoloog over hun werk. De groep heeft een bezoek gebracht aan de tandarts en de apotheek. Door de informatie die ze van de specialisten kregen, hebben veel deelnemers een beter beeld over hun eigen ziektebeeld en medicijngebruik gekregen. 

De beweegles werd elke keer afgestemd op het thema van de week. Zo konden de deelnemers tijdens het thema 'bloedsomloop' ervaren wat bewegen doet met de hartslag en ademhaling. Daarnaast maakten de dames ook kennis met sporten als jeu de boules, handbal en honkbal en andere vormen van beweging. Dit bleek voor de meesten een echte eyeopener. Vooraf kenden ze alleen de meer populaire sporten zoals voetbal, tennis en volleybal. 

De deelnemersgroep is erg enthousiast over de cursus Gezonde Taal en het bewegen daarin. Een cursist vond het jammer dat de cursus tot een einde kwam, ze keek echt uit naar het bewegen. Een andere cursist vond Jeu de Boules zo leuk, dat ze vroeg of de coach het de volgende week weer wil meenemen. 

Een aantal deelnemers wil graag doorgaan met bewegen. Er is veel aandacht besteed aan vormen van gratis beweging, omdat niet alle deelnemers de financiële middelen hebben om lid te worden van een sportvereniging. Een goede wandeling door de wijk kost niets en je kan het samen doen. Samen bewegen draagt namelijk bij aan ontmoeting, sociale contacten en taalontwikkeling.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date