5 Haringen & 2 liter soep; expositie buiten over Coronatijd

20-05-2021 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Om voor de toekomst vast te leggen wat het betekent om tijdens deze corona-uitbraak in Vlaardingen te leven, zijn Museum Vlaardingen en Stadsarchief Vlaardingen ruim een jaar geleden gestart met het samenstellen van een zogeheten Vlaardingse Coronacollectie. Uit de grote hoeveelheid foto’s, filmpjes, nieuwsberichten, tekeningen, posters, winkelinstructies, spandoeken en objecten is nu een selectie gemaakt, die vanaf vandaag als een buitenexpositie langs de Maasboulevard wordt getoond.

Voor het samenstellen van de Coronacollectie hebben Museum Vlaardingen en Stadsarchief Vlaardingen een beroep gedaan op de inwoners van de stad. Veel Vlaardingers hebben hier gevolg aan gegeven, waardoor een mooi en gevarieerd overzicht is ontstaan van Vlaardingen in coronatijd. Naast het verzamelde materiaal hebben interviewers Marleen Bos en Britt Planken het afgelopen jaar gesprekken gevoerd met een aantal Vlaardingers, over de impact van corona op hun persoonlijke leven.

Léanne Selles, directeur van Museum Vlaardingen: "We leven in een bijzondere tijd, die naast verdrietige, moeilijke en uitdagende kanten toch ook bijzondere en hoopvolle kanten heeft, met name op het gebied van solidariteit, creativiteit en verbinding. We willen deze periode vastleggen, omdat er dit moment geschiedenis wordt geschreven. Ook hopen we dat er, nu alles langzaam weer ‘normaal’ wordt, iets van deze bijzondere, positieve kant vastgehouden kan worden."

Een selectie van het gevarieerde materiaal is, ingedeeld in acht overkoepelende en herkenbare thema’s, op grote billboards geplaatst aan de wandelroute langs de Maasboulevard. Hoewel het museum nog gesloten is, is het mogelijk om, met inachtneming van de anderhalve meter afstand, deze bijzondere buitenexpositie te bekijken. Naast de buitenexpositie werkt het museum ook aan een digitale variant. Inwoners die alsnog willen bijdragen aan de Vlaardingse Coronacollectie kunnen hiervoor terecht op www.museumvlaardingen.nl/ corona.

De titel '5 Haringen en 2 liter soep' verwijst naar het 5-haringenbord waarmee op de straten in Vlaardingen de anderhalve meter afstand werd uitgebeeld en het initiatief van De Windwijzer om door vele stadsgenoten zelfgemaakte emmertjes soep aan te bieden. De expositie is ontworpen door het Vlaardingse b-creative agency en is tot en met eind juni te bekijken.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van de Gemeente Vlaardingen, Vlaardingen Partners, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en Stichting De Groot Fonds.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date