Als de dag van toen...

12-09-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Hoe zou de krant eruit zien als de Slag bij Vlaardingen vandaag zou zijn geweest? Wat zou er geschreven worden als de Watergeuzen vandaag Brielle zouden bevrijden? Hoe zouden de media nu berichten als Willem van Oranje vandaag zou worden vermoord? Op die vraag geeft De Dag van Toen een antwoord in de Maand van de Geschiedenis.

In de Maand van de Geschiedenis, die begint op 1 oktober, worden 50 artikelen geplaatst op de website www.dagvantoen.nl  De Dag van Toen zet historische verhalen in een huidige context. Het stof wordt van de oude verhalen geblazen… De gebeurtenissen worden nog eens goed bekeken en daarna beschreven alsof ze vandaag gebeurd zijn. De inhoud blijft hetzelfde, maar dan in een ander jasje. Want was de inval in van de Watergeuzen in Den Briel niets meer of minder dan een 'verrassingsaanval van een opstandelingenleger'? En was de moord op Willem van Oranje niet gewoon een 'geslaagde aanslag op een rebellenleider'?

Een strafexpeditie gericht tegen Dirk III van Holland is uitgelopen op een mislukking. Het keizerlijke leger, onder leiding van hertog Godfried van Lotharingen, werd bij Vlaardingen verslagen en de hertog gevangen genomen. (Slag bij Vlaardingen, 29-07-1018)

Een deel van het Rijnmondgebied is getroffen door mogelijk de zwaarste luchtvervuiling uit de Nederlandse geschiedenis. De mist die bleef hangen zorgde maakte het voor veel mensen moeilijk om te ademen. Anderen liepen met tranende ogen en kregen hoestbuien. In Vlaardingen werd een school gesloten. (Rijnmond hoestend en proestend door zware luchtvervuiling, 12-10-1970)

“Het gaat niet alleen om de bekende verhalen, die we allemaal al kennen”, zegt initiatiefnemer Dave Datema. “Het gaat ook om andere, minder bekende, nieuwsgebeurtenissen, zoals de ingrijpende oliebrand in de haven van Vlaardingen, die aan 5 brandweermannen het leven kostte.”

De artikelen zijn geschreven op basis van dingen die je in de geschiedenisboeken leest, maar ook krantenartikelen en onderzoek. Ook zijn er historische foto’s te zien en bewegende beelden. Bij het project is samengewerkt met historische verenigingen, historici en journalisten.
De gekozen verhalen komen uit heel de regio, van Leiden tot Gorinchem en de Hoek van Holland tot Dordrecht. Bekende en minder bekende verhalen krijgen de aandacht die ze verdienen.

Volg alle verhalen op www.dagvantoen.nl  De Dag van Toen is ook te volgen op Facebook.

Gerelateerd