Barak 88: Hollanders in Wildau

18-09-2016 Uit Redactie

VLAARDINGEN – Afgelopen woensdag werd in Museum Vlaardingen het boek Barak 88 gepresenteerd, geschreven door voorzitter van de Historische Vereniging Vlaardingen, Wout den Breems. Het eerste exemplaar van dit boek over het Arbeitslager in Wildau werd door de auteur overhandigd aan burgemeester Bert Blase.

Wout den Breems begon zijn zoektocht met een duik in het verleden van zijn eigen vader Jo. Hij was voor een deel van de Tweede Wereldoorlog tewerkgesteld in Wildau. Gaandeweg werd de zoektocht echter uitgebreid. Er kwamen gesprekken met  een aantal oud-arbeiders die samen met Jo den Breems tewerk waren gesteld in de stoomlocomotievenfabriek. Voor een deel waren deze mannen, inmiddels de 90 gepasseerd, ook bij de uitreiking aanwezig.

In het plaatsje Wildau ten zuidoosten van Berlijn, waren diverse zogenaamde Arbeitslagers, werkkampen waar duizenden  arbeiders uit grote delen van Europa van 1942 tot 1945 gedwongen tewerk waren gesteld. Bij de Schwartzkopff locomotievenfabrieken in Wildau bijvoorbeeld zoals de vader van de HVV-voorzitter. Maar ook in stedelijke dienstverlenende bedrijven en particuliere huishoudens werden zij ingezet. De arbeiders waren ondergebracht in dertien Arbeitslagers. In 1945 waren dat er zo’n 10.000 arbeiders. Onder hen 275 Nederlanders. In de twee ‘Hollandlagers’ bevonden zich naar schatting veertig Vlaardingers. Wout’s vader Jo werkte als kok in een van de Lagerkeukens.

Barak 88 is een mooi vormgegeven boek geworden, zeer leesbaar en met een schat aan foto’s die het verhaal uitstekend ondersteunen. Een zeer mooie aanvulling op wat eerder al over Vlaardingen in de oorlogsjaren werd uitgegeven en een ‘must-have’ voor iedereen met een interesse in oorlogsgeschiedenis.

Barak 88 is verkrijgbaar bij Boekhandel Plantage Pontier op het Veerplein voor € 15,99.