Beiaardweken met Russisch tintje

01-07-2014 Uit Redactie

VLAARDINGEN – Traditioneel zijn op de eerste dinsdagavond in juli de Vlaardingse Beiaardweken weer van start gegaan. De openingsavond had deels een Russisch tintje: de eerste beiaardiers, die overigens vierhandig speelden, waren oorspronkelijk afkomstig uit Rusland maar vieren inmiddels over de hele wereld successen.

Elena Sadina en Sergei Gratchev beten voor algauw een paar honderd luisteraars op de Markt het spits af, waarbij hun verrichtingen in de toren van de Grote Kerk op via beeldschermen gevolgd konden worden. Een tiental stukken, voor beiaard gearrangeerd, passeerden de revue waarbij zowel klassieke stukken van Grieg en Gershwin als traditionele muziek uit Schotland en ook tango van Piazzola werd gespeeld. In het programma werden ook werken van Russische componisten als Sviridov en Borodin uitgevoerd.

Na het spel van de beiaardiers werd de avond vervolgd op de begane grond: Bij Elena Sadina en Sergei Gratchev voegde zich Alexander Solovov, gedrieën inmiddels in folkloristische Russische kledij. Als Ensemble Zolotoj Plyos vertolkten ze verschillende traditionele volkswijsjes, waarbij eens temeer bleek hoe muzikaal de drie zijn. De virtuozen konden niet alleen goed uit de voeten met de Vlaardingse carillons, maar ook met meer dan 30 verschillende andere instrumenten waaronder de balalaika, gitaar, klarinet, doedelzak, saxofoon en accordeon.

Wie nieuwsgierig is naar wat de Vlaardingse beiaardweken nog meer te bieden heeft kan dat al lezen op www.vlaardingsebeiaardweken.nl. Op 8,15, 22 en 29 juli vinden er nog concerten plaats. De horeca-terrassen zijn geopend en er zijn gratis stoelen, maar u kunt natuurlijk ook uw eigen klapstoel meebrengen.  Er zijn regenvoorzieningen zodat u bij minder goede weersvooruitzichten met een gerust hart van huis kunt.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date