Bezinningswandeling Stabat Mater

09-03-2020 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Op zondag 15 maart start om 15.00 uur de derde zondagse bezinningswandeling in de vastentijd, georganiseerd door De Windwijzer, deze keer in samenwerking met de protestantse wijkgemeente Holy. De start is om 13.00 uur, kerkcentrum Holy, Reigerlaan 47 in Vlaardingen. De wandeling eindigt in De Windwijzer aan de Schiedamseweg 95. Hier staat een eenvoudige brood-en soepmaaltijd klaar voor de deelnemers. Het thema van de wandeling is dit keer het ‘stabat mater’. Het ‘Stabat mater’ is één van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten over Maria. Het gaat over de smart die Maria voelt om haar gekruisigde kind. Het is genoemd naar de beginwoorden van het gedicht (stabat mater dolorosa = de moeder stond bedroefd). In het verdriet van deze moeder wordt de rouw weerspiegeld van alle mensen die een kind, een geliefde of vriend moeten missen. Hoe doe je dat, overleven zonder die ene? We wandelen langs plekken van verlies en afscheid. Aansluitend staan we in ‘Zin op Zondag’ in De Windwijzer samen met predikant en rituelenbegeleider Willemijn Jonkers stil bij de kracht van rituelen. Hoe kunnen rituelen ons helpen bij verlies, afscheid en rouw?

In de aanloop naar Pasen komen we in beweging. We lopen door de stad, het ommeland, de geschiedenis, de veertigdagentijd. Zeven wandelingen, zeven thema’s, zeven startlocaties. We eindigen steeds in ‘De Windwijzer’ met een eenvoudige maaltijd. Het is traditie om in de tijd voor Pasen aandacht te hebben voor ‘de nood van de wereld’, voor onze kwetsbaarheid. Die nood kan het gevolg zijn van ziekte of domme pech. Veel ellende is een gevolg van wat mensen elkaar aandoen – of juist onthouden. Met de wandelingen trainen we onze waakzaamheid. Door op weg te gaan, zet je niet alleen je lijf in beweging. Je hart en je ziel worden ook soepel en warm. Je hoofd raakt door lopen leeg en je zintuigen staan op scherp. Pelgrimeren is een oervorm van bezinning. Tijdens deze wandelingen worden wij voor even pelgrims.

Iedereen krijgt bij de startlocatie een pelgrimsboekje uitgereikt. Daarin staat de routebeschrijving en teksten voor onderweg. Je loopt in het tempo dat bij je past, alleen of samen, in stilte of in geanimeerd gesprek. Je kunt één wandeling kiezen, een paar keer meelopen of de hele serie volgen. Deelname is gratis. Je vrijwillige bijdrage gaat naar ‘De Internationale Vos’/ Vastenactie. Aanmelden via: aanmelden@dewindwijzer.nl.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date