Bijzondere interviews met Nieuwe Vlaardingers

02-12-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Vrijdag 29 november opende wethouder Jacky Silos tijdens een driegangenmaaltijd, de tentoonstelling Nieuwe Vlaardingers die deze winter haar reis door de stad afsluit in Museum Vlaardingen. De bijzondere opening was een groot succes. 

Meer dan zestig bezoekers, een mix geboren Vlaardingers en nieuwkomers, luisterden tijdens een speciale Keuken van Vlaardingen-editie naar hoofdgasten uit Somalië, Syrië en Irak. Tussendoor genoten ze gezamenlijk van de door restaurant Muz-Ze bereidde maaltijd. De tentoonstelling toont de persoonlijke verhalen van Vlaardingse statushouders, tussen 2016 en 2018 geïnterviewd door Marleen Bos in opdracht van de gemeente Vlaardingen. Bezoeker Anne: ,,Ik las de serie interviews destijds in de krant, deze avond is een bijzondere mogelijkheid om nader kennis te maken met statushouders.'' 

Herkenning

Verhalen die beginnen met de soms jarenlange reis die vluchtelingen afleggen. Tot aan hun aankomst in het toen nog onbekende Nederland en, nog later, de ondertekening van hun eerste huurcontract. Er is een feest van herkenning bij lotgenoten die een dergelijke reis achter de rug hebben. Er wordt heftig geknikt, gelachen en intens geluisterd naar zowel de luchtige als serieuze optredens.

Het Nederlandse leven start veelal in een willekeurige plaats, in een Asielzoekerscentrum (AZC).  Sahra Muse: ,,Ik zat in het AZC in Goes toen ik een woning kreeg aangeboden in Vlaardingen.'' De toon waarop ze beide woonplaatsen uitspreekt, maakt duidelijk dat ze geen idee had waar ze was en waar ze naar toe zou gaan. Het toeval bepaalt dat iemand uiteindelijk in Nederland en vervolgens in bijvoorbeeld Vlaardingen terecht komt.

Alleen in een onbekend land met een vreemde taal. ,,Ik kende niemand'', vertelt Redwan. Toch lukte het hem en de andere geïnterviewden, om op een of andere wijze een bestaan op te bouwen. De avond toont daarmee ook hun veerkracht en doorzettingsvermogen. ,,Ik besefte niet dat het voor vluchtelingen nog zo moeilijk is als zij eenmaal in Nederland zijn aangekomen'', zegt een van de aanwezigen.

Hartverwarmend

De openingsavond geeft een extra dimensie aan de tentoonstelling. ,,De verhalen maken dat we naar medemensen luisteren in plaats van naar een anonieme groep vluchtelingen of statushouders'', vertelt Marleen Bos, medeorganisator van de avond. De hartverwarmende ontmoetingen tussen diverse aanwezigen die vandaag de dag met elkaar onze samenleving vormen, inspireren om elkaar als veelzijdige mensen te blijven benaderen.

De Keuken van Vlaardingen is mede mogelijk gemaakt door Restaurant Muz-ze en Fonds Schiedam Vlaardingen. De tentoonstelling is nog tot en met 26 januari 2020 te zien in Museum Vlaardingen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date