Boot ‘Slag bij Vlaardingen’ bij Varend Corso

05-08-2016 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Het Varend Corso komt vandaag rond 16.30 uur aan bij café Vlietzicht om door te varen naar de brug bij het Broekpolderpad. Rond 17.15 uur keert de stoet bij de Emmakade en varen de boten terug naar Vlietzicht om daar af te slaan richting de Boonervliet in Maasland. Een van de boten is versierd door Vlaardingse vrijwilligers en staat in het teken van de Slag bij Vlaardingen die in 1018 plaatsvond.

Bloemist Marnix Alderliesten vertelt: ,,We zijn met zo’n 30 vrijwilligers actief om van de Vlaardingse boot, die door de gemeente is gefinancierd, iets moois te maken. Onze boot krijgt Hollandse bloemen in de kleuren van de Vlaardingse vlag. We maken de kleuren geel, rood en blauw onder andere met zonnebloemen, gerbera en ridderspoor. We kiezen voor bloemen die zo lang mogelijk mooi blijven. Het thema van het Varend Corso is dit jaar ‘Beeldschoon’. Daarom hebben wij een beeldschone, statige dame aan boord in een bloemenjurk die overgaat in het bloemenpatroon van de boot. Ook zijn er strijdende figuranten aan boord en een nagebouwde ruïne, om de Slag bij Vlaardingen uit te beelden. Aan de rand vormen bloemen en groenten historische schilden en zwaarden’’.

 

Drie dagen rondvaren


Alderliesten is de spil in de organisatie en voorbereiding. Gaat hij ook meevaren? Alderliesten: ,,Dat lukt niet met mijn bloemenwinkel, maar ik ga de boot wel elke ochtend en avond nakijken en doe de verzorging en het herstel, want dat is ook nodig als je drie dagen rondvaart!’’

 

Ontstaan van Holland


In 2018 is het duizend jaar geleden dat de Slag bij Vlaardingen plaatsvond. Op 29 juli 1018 versloeg graaf Dirk III bij Vlaardingen met hulp van Vlaardingers een veel sterker keizerlijk leger uit Duitsland. Met de overwinning verwierf graaf Dirk III meer zelfstandigheid. In deze periode krijgt de blauwdruk voor Holland vorm. Het Hollandse landschap met landbouwkavels en slootjes ontstaat, nederzettingen en dorpjes groeien uit tot kleine steden, de geld- en markteconomie doet zijn intrede en burgerrechten ontstaan. In 2018 wil Vlaardingen dit herdenken met onder meer een historisch stadsspektakel. 

 Gerelateerd