Cantatedienst Bethelkerk

23-01-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN – Op zondag 4 februari wordt in de Bethelkerk aan de Verkadesingel een cantatedienst gehouden. Uitgevoerd wordt de cantate: "Jesus nahm zu sich die Zwölfe" van Johan Sebastiaan Bach (1685-1750). De dienst start om 17:00 uur en de toegang is vrij.

Deze cantate waarmee het cantatejaar 2018 wordt geopend is daarvoor bijzonder geschikt. Het is een van de twee cantates waarmee Bach solliciteerde naar de functie van cantor in Leipzig in 1723. Hij was op dat moment als hofkapelmeester in dienst van vorst Leopold van Anhalt-Kothen, waar hij zich bijna uitsluitend bezig hield met wereldlijke muziek. Na bijna zes jaar waren dit de eerste kerkelijke cantates die hij componeerde. Gezien het belang waren beide cantates van hoge kwaliteit.

De argeloze luisteraar zal echter tevergeefs zoeken naar muzikale hoogstandjes; In Anhalt-Kothen had Bach een aantal uitstekende musici tot zijn beschikking, maar hij wist niet wat hem in Leipzig te wachten stond qua musici en zangers. Daar hield hij rekening mee: geen virtuoze stukken dus. Bach werd aangenomen, maar dat is niet vanzelfsprekend. Het gemeentebestuur heeft een voorkeur voor twee andere kandidaten, waaronder Telemann, maar beiden trekken zich terug. Daarom kiest men voor Bach, want ‘als je de beste niet kunt krijgen, moet je de middelste nemen’. Nu denkt men – ook in Leipzig – daar anders over.

Zie ook: www.cantatesvlaardingen.nl  Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date