Carrie Jansen opent Geuzenmaand

15-02-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Geuzenmaand 2018 is in aantocht. De maand maart, waarin de Geuzenpenning wordt uitgereikt, staat symbool voor het opnieuw vertellen van de vrijheid. Niet alleen vanwege oorlogsgeweld, zoals we dat vaak doen in mei. Ook de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van expressie, de vrijheid om in je eigen fysieke en geestelijke integriteit door de wereld te kunnen.

De komende Geuzenmaand kent weer een aantal interessante activiteiten, bijeengebracht door de gelijknamige stichting. Op 6 maart om 20.00 uur opent de bekende schrijfster Carrie Jansen de Geuzenmaand in De Windwijzer op de Schiedamseweg. In haar werk als sociaal advocaat en als columniste houdt zij de samenleving op nuchtere, trefzekere en humoristische wijze een spiegel voor, legt de vinger op de zere plek en komt zij op voor de mensen die dat nodig hebben. Haar optreden wordt muzikaal ondersteund door de jazzy tonen van Droog5.

Veelzijdig programma


Binnen het thema is er een aantal passende activiteiten. Er zijn maar liefst drie exposities: vijftien kunstenaars geven hun interpretatie in het Museum Vlaardingen en KADE40. De Windwijzer presenteert een zeer gevarieerde fototentoonstelling, terwijl u meer over de Geuzen te weten kunt komen bij de expositie in het Stadskantoor. Stichting Spraakuhloos! geeft een workshop Spoken Word voor basisscholen en Marleen Bos gaat samen met bezoekers van Lucas Cooking verhalen schrijven.

Nog meer zinnenprikkelende verhalen komen uit de koker van Filmtheater Het Zeepaard en De Windwijzer, die beiden een themafilm vertonen. Het oor wordt gestreeld door het carillon en het orgel van de Grote Kerk. Iets steviger tonen komen vanuit de Kroepoekfabriek. Ook voor diepgang is alle ruimte. De Denkschool filosofeert met kinderen, Folly Hemrica geeft een inkijk in haar werk als straatpastor en tijdens de Vrijhedenwandeling leert u meer over de rol van Vlaardingen in de strijd om de vrijheid.

Geuzenpenning


Natuurlijk reikt ook de Stichting Geuzenverzet de wereldberoemde penning uit, dit jaar aan de organisatie Girls Not Brides. Prinses Mabel van Oranje, voorzitter van Girls Not Brides, en directeur Lakshmi Sundaram nemen de onderscheiding in ontvangst. Genoeg om te beleven en te doorleven. De rode vlag met de witte strepen (die de 18 doden uit o.a. het Geuzenverzet symboliseren) zal de straten weer met trots kleuren en roepen om de vrijheid, die wij verdienen, en nog altijd met hand en tand zullen moeten bevechten.

Meer informatie over de Geuzenmaand, de geuzen en het programma: www.geuzenmaand.nl.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date