De dominee leert vloeken

20-09-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Op woensdag 27 september om 20.00 uur houdt Rikko Voorberg – genomineerd voor de theoloog des Vaderlands 2017 – een lezing onder de titel ‘Leven met lev’ in De Windwijzer, Schiedamseweg 95. De lezing gaat over volwassen geworden woede die verandering in de samenleving teweeg kan brengen. Volgens Rikko Voorberg is niets doen geen optie.

Lev is het Hebreeuwse woord voor hart, de plek waar keuzes worden gemaakt. Vanuit het geraakt zijn tot in het diepst van zijn ziel komt Rikko Voorberg tot nieuwe keuzes. In zijn boek “de dominee leert vloeken; over woede, onmacht en daadkracht”, voert Voorberg met de hartstocht van een profeet een pleidooi voor woede, is vloeken een middel tegen cynisme en onmacht en leidt dat tot een pleidooi voor constructieve actie. Want volgens hem moet het anders en kán het anders in onze wereld: Vergeven als eerste stap om de vicieuze cirkel van het kwaad en destructieve actie te doorbreken, de zedendelinquent Benno L. via een Facebookpagina welkom heten in zijn straat. Zijn bezoek aan Lesbos en Idomeni leidde tot de stichting ‘Wij Gaan Ze Halen’. Op 4 mei wilde hij in Amsterdam een alternatieve dodenherdenking organiseren met witte papieren kruizen en zo aandacht vragen voor vluchtelingen en wat aan de gesloten grenzen van Europa gebeurt.


Rikko Voorberg (1980) is theoloog, beeldenstormer en columnist. Hij richtte De PopUpKerk in Amsterdam op. Hij werkt samen met geëngageerde kunstenaars als ‘wereldveranderaar’. In 2016 ontving hij de Pim de Kuijerpenning vanwege zijn inzet voor mensenrechten.

De lezing en het gesprek erna is de startbijeenkomst voor een serie avonden over woede en vergeving die in de Protestantse Kerken in Vlaardingen worden georganiseerd in het najaar en komend voorjaar. Iedereen die geïnteresseerd is in het thema is welkom. Entree is € 5. Aanmelden via info@dewindwijzer.nl  

Gerelateerd