De kruisiging van Christus in de beeldende kunst

19-03-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Op donderdag 23 maart houdt Lèneke Knipscheer-Hamburger in De Windwijzer een lezing over ‘De kruisiging van Christus in de beeldende kunst’.

Al eeuwen is er sprake van een relatie tussen theologie en beeldende kunst. Veel thema’s worden uitgebeeld. Het is erg interessant om te zien hoe de afbeeldingen van deze thema’s in de vroeg christelijk kunst zijn ontstaan, hoe deze zich in de loop der eeuwen hebben ontwikkeld en welke theologische redenen daaraan ten grondslag liggen. De kruisiging van Jezus heeft als onderwerp al vanaf het begin van de geschiedenis van de christelijke kerk centraal gestaan, maar in de vroeg christelijke kunst ontbreekt het als thema. Waarom?

Wie en wat is er rond het kruis aanwezig en wat is de betekenis als iets links of rechts van Christus staat? In vroege tijden werd Christus als ‘triomferende verlosser’ afgebeeld, later meer als de ‘lijdende mens’. Wat is de oorzaak van deze verandering en wat betekent deze ontwikkeling voor de christelijke kunst van onze tijd?

Is er eigenlijk nog wel een christelijke kunst nodig of kan men ook met wereldlijke kunst een vorm van een christelijke boodschap overbrengen? Deze en nog vele andere vragen komen aan de orde tijdens de lezing “de kruisiging van Christus in de beeldende kunst” door

Lèneke Knipscheer-Hamburger. Lèneke Knipscheer-Hamburger (1952) is afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit van Utrecht als klinisch pedagoge en als kunsthistorica aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Zij is vele jaren werkzaam geweest op de educatieve afdeling van het Museum Boijmans van Beuningen en is sinds 1992 werkzaam op de afdeling educatie van het Haags Gemeente Museum.

Entree : € 7,50 I Aanmelden: via info@dewindwijzer.nl .

De Windwijzer bevindt zich aan de Schiedamseweg 95 en de avond begint om 20.00 uur.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date