Dubbelzien in Galerie De Duig

01-11-2015 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Dubbel-zien 2, met werk van Zhanhong Liao en Robert Daalmeijer, is de titel van de laatste expositie van dit seizoen in Galerie De Duig. Vorig jaar waren Aad Hofman en Elly Dijkshoorn de vertegenwoordigers van Dubbel-zien 1. Met deze expositie lieten zij zien dat abstractie en het fijn-realisme elkaar niet in de weg zitten, maar elkaar juist blijken te versterken. Dit jaar zullen Zhanhong en Robert dit laten zien. Wederom dus een verrassende en boeiende expositie die geopend zal worden door kunsthistorica Willy Attema van kunsthistorisch bureau Kunst en Kunde.

Zhanhong Liao is afkomstig uit Guangzhou, China. Zij voltooide in 1994 haar opleiding General Art & Design bij het City College of Manchester in Engeland. Haar oeuvre bestaat uit schilderwerk, fotografie, performances, video, mixed-media en community-based art. Inmiddels woont zij al bijna 25 jaar in Nederland. In haar werk onderzoekt zij hoe dat haar als mens en kunstenaar beïnvloedt. Hoe overbrugt zij die twee culturen? Hoe verandert dat haar identiteit? Haar dagboeken vormen een belangrijke leidraad in haar oeuvre. Via kleur, structuur, vorm, materiaal en tekens wil zij haar leven tussen twee culturen beschrijven. Elke pagina bewerkte zij door er overheen te schilderen met inkt, plakkaat- acryl- of olieverf. Geleidelijk worden de dagboeken kunstobjecten; elke pagina vormt een schilderij op zich.

In de serie zelfportretten onderzoekt zij haar wisselende rol van moeder en dochter, het Chinese en het Nederlandse en de vrouwelijk- en mannelijkheid: “Hoe kan ik mijn Chinese cultuur bewaren en tegelijkertijd deze rollen goed vervullen?”. Gekleed in de kostuums van de Tang Dynastie toont zij haar respect voor de oude geschiedenis van China.

Robert Daalmeijer is autodidact. Al op de kleuterschool besteedde hij veel van zijn tijd aan tekenen, toen al met opvallend veel oog voor detail en verhoudingen. Rond zijn twintigste jaar is Robert begonnen met schilderen. In het begin stonden vooral verweerde objecten en vergane voorwerpen uit de natuur centraal in zijn stillevens. Deze onderwerpen komen nog steeds voorbij in zijn werk, onder meer vergezeld van oude poppen, flessen en blikken. Tegenwoordig schildert hij verschillende thema’s, maar is zijn werk altijd herkenbaar, zowel door eigen stijl, als door kleurgebruik. Ook de mens is zo nu en dan vertegenwoordigd in zijn schilderijen, soms als portret en regelmatig als slechts één enkel oog. Herkenbaar in zijn werk is de verstilling van het onderwerp, een magische sfeer en soms een ongedefinieerd gevoel; melancholiek of onbehaaglijkheid. De toeschouwer is niet zomaar uitgekeken!

Sinds 2000 geeft Robert wekelijks teken- en schilderlessen en organiseert hij in de wintermaanden workshops voor beginnende en gevorderde schilders. Hij exposeert regelmatig in verschillende bekende galeries door Nederland. Zijn schilderijen bevinden zich inmiddels in het binnen- en buitenland en zijn opgenomen in verschillende collecties. Voorbezichtigen van de expositie Dubbel-zien 2 is mogelijk op zaterdag 7 november vanaf 13.00 uur. De opening wordt verricht door Willy Atema op zondag 8 november om 15.00 uur.

De expositie is iedere zaterdag en zondag te bezichtigen van 7 t/m 29 november van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Galerie De Duig bevindt zich in de Landstraat 29 te Vlaardingen.

Meer info op galeriededuig , liaozhanhong en robertdaalmeijerGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date