Een bijzondere verzameling haringschaaltjes

12-01-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN – Met de opening van de expositie Haringkoppen aan de Maas in het Delta Hotel vandaag is ook een bijzondere website online gegaan: www.haringschaaltjes.nl  De site geeft een mooi overzicht van tientallen schaaltjes waar, vooral vroeger, haring op geserveerd werd. De schaaltjes behoren tot de verzameling van Theo Werner, directeur van het Lentiz Geuzencollege en verwoed verzamelaar.

,,Een verzameling die ooit begon met een haringschaaltje dat we tijdens een vakantie in Zuid Engeland hadden gekocht’’, aldus Theo Werner. ,,Het bleek Delfts Blauw, een bijzondere omweg om zo weer terug te keren naar de omgeving van Delft, Vlaardingen’’.

,,Een schaaltje op een rommelmarkt volgde, daarna nog één als cadeau voor mijn verjaardag, een verzameling was geboren. Altijd een reden om op een rommelmarkt, kringloopwinkel of Marktplaats-achtige internetsites te kijken en te zoeken. Een kleine 50 schaaltjes en borden zijn nu in mijn bezit. Ondertussen schaalt zo’n verzameling op en krijgt rafelranden. De eerste stap waren de bordjes, maar de inmaakpotten kwamen ook de ‘haringkamer’ in. Voorzichtig, alleen wanneer het mooie exemplaren zijn en bij voorkeur wanneer het een verband heeft met Vlaardingen. Informatie over voorwerpen, correcties en aanvullingen, zijn altijd welkom. En natuurlijk houd ik mij altijd aanbevolen voor nieuwe schaaltjes of vondsten. En kunnen ze niet in mijn verzameling komen, dan wellicht op mijn verlanglijstje’’.