Categorieën

Service

Een Vlaardingse jongen in nazi-Duitsland

Een Vlaardingse jongen in nazi-Duitsland
Uit

Een Vlaardingse jongen in nazi-Duitsland

  • Redactie
  • 04-11-2016
  • Uit
Een Vlaardingse jongen in nazi-Duitsland
VLAARDINGEN - Een maand na de verschijning van Wout den Breems' Barak 88 staat er opnieuw een boek over Vlaardingse dwangarbeiders op stapel. Het boek draagt de titel “De oproep: een Vlaardingse jongen in nazi-Duitsland”.  Marianne Foncke ging ervoor op zoek naar het verborgen verhaal van haar grootvader Leen Hoogerwerf. "Het leest bijna als een roman."

De zoektocht begon door een foto van haar inmiddels overleden grootvader bij een barak. "Ik had geluk", vertelt Marianne. "Ik kwam twee documenten tegen van mannen die op dezelfde werf tewerkgesteld waren als mijn opa: een Fransman en een jongeman uit Waddinxveen. Ik kon bijna van dag tot dag nagaan wat er gebeurd was, tot in de kleinste details."

 

Opvallend

In de archieven vond ze nog veel meer over arbeiders in nazi-Duitsland. "Brieven, dagboeken, krantenberichten. Het opvallende was dat ik steeds dezelfde verhalen tegenkwam. Waar in Duitsland ze ook zaten, de mannen hebben ongeveer hetzelfde meegemaakt. Daarom besloot ik een boek te schrijven voor een groot publiek. Ik wilde dat lezers het verhaal van die honderdduizenden mannen konden mee-beleven."

 

Op opa's schouder

Het schrijven was intensief, vindt Marianne. "Ik ben als het ware op de schouder van mijn opa gaan zitten om te zien wat hij heeft meegemaakt. Over het resultaat ben ik tevreden. Het boek leest lekker weg. Je krijgt een goed idee van het dagelijks leven in die tijd. Niet alleen van de nare dingen, ook van grappige, spannende en emotionele momenten." 

Het boek De oproep verschijnt in het voorjaar van 2017 bij uitgeverij WalburgPers. Marianne is een crowdfundingsactie begonnen om het laatste geld bijeen te brengen. "Ik heb nog een klein zetje nodig. Als mensen het boek nu al bestellen of een (kleine) donatie doen, ben ik daar erg mee geholpen." De actie loopt tot 27 november en is te bereiken via deze link!  .