Emma wil leven: Indrukwekkende solo in Stadsgehoorzaal

19-01-2019 Uit Redactie

Fotografie: Annemieke van der Togt

VLAARDINGEN - Jong acteertalent Lisse Knaapen (24) speelt woensdag 23 januari (20:30 uur) de voorstelling Emma wil leven, van de makers van MA, in de Stadsgehoorzaal. De solovoorstelling is gebaseerd op de gelijknamige documentaire van Jessica Villerius, die in november 2016 werd uitgezonden op BNNVARA en met 289.000 kijkers het meest bekeken online programma van 2016 werd. In de documentaire wordt de achttienjarige Emma gevolgd in haar strijd tegen anorexia nervosa. Nu krijgt dit indrukwekkende verhaal een vervolg op de planken.  

Op haar twaalfde wordt Emma gediagnosticeerd met de ziekte anorexia nervosa. Dat wat begint met een drang naar controle, resulteert juist in het verlies hiervan. Op achttienjarige leeftijd is ze klinisch uitbehandeld en heeft ze nog maar één wens: ze wil naar een kliniek in Portugal, in de hoop daar de strijd met haar ziekte aan te gaan om nu echt beter te worden. Na zes jaar van gedwongen opnamen, extreme eenzaamheid, gedwongen voeding en zware strijd vraagt ze haar ouders om haar de reis te laten maken. Wonder boven wonder krijgt ze in Portugal een opvallende opleving. Ze krijgt hoop en maakt de belangrijkste beslissing van haar leven: ze kiest voor het leven. Maar het blijkt te laat: de schade aan haar lichaam is zo enorm, dat deze het langzaamaan opgeeft. Uiteindelijk bezwijkt Emma tijdens haar strijd.

De monoloog Emma wil leven is geschreven door Marc Veerkamp en geregisseerd door Benno Hoogveld. Solo Stories brengt solovoorstellingen gebaseerd op een persoonlijk, al dan niet waargebeurd verhaal. De voorstellingen worden gespeeld in kleine en middelgrote theaterzalen, met de acteur of actrice zo dicht mogelijk op het publiek. Eerder bracht Solo Stories de voorstellingen LEEF! en PAAZ, afgelopen theaterseizoen gevolgd door MA, naar het boek van Hugo Borst en gespeeld door Eric Corton/Loek Peters.

 

Inleiding

Voorafgaand aan de voorstelling Emma wil leven vindt een inleiding plaats. Deze inleiding wordt gegeven door dramaturg Annemiek Lely, die meer zal vertellen over de inhoud en achtergrond van de voorstelling. Waar gaat Emma wil leven over? Waarom koos Solo Stories ervoor om de gelijknamige documentaire van Jessica Villerius te bewerken voor een theatervoorstelling? En hoe pak je zoiets aan? Ook wordt ingegaan op de thematiek van de voorstelling. 

 

Emma wil leven - Gebaseerd op de indrukwekkende documentaire van Jessica Villerius
Woensdag 23 januari 2019 – 20:30 uur (deuren open: 19:30 uur)
Toegangsprijs: € 19,50 incl. consumptie
Toegangsprijs inleiding: € 5,00

Kaarten zijn online hier te bestellen

Gerelateerd