Expositie: De Broekpolder als weidegebied

24-04-2016 Uit Redactie

VLAARDINGEN – De Broekpolder is tegenwoordig een natuurpark doorsneden door paden voor wielrijders, wandelaars, mountainbikers en andere sportievelingen. Hoe dat vroeger was kun je vanaf zaterdag 30 april zien in Streekmuseum Jan Anderson.

Tot 1957 liep de Broekweg ‘dood’ tegen de Bommeer en in de polder verdienden ruim 30 boeren hun brood door de melk te verwerken tot boter en kaas. Later ging dat naar één van de zeven melkfabrieken die Vlaardingen telde. Ook in de Tweede Wereldoorlog wisten veel Vlaardingers er een aanvulling te vinden voor hun karig voedselpatroon. Eén van de boeren die er toen zaten heeft zelfs 1600 gulden boete moeten betalen voor de onttrekking van de melk aan de verplichte leveranties, waar onder andere de Duitse militairen van profiteerden.

De boerderijen aan de rand werden gespaard voor de scouting als manege en onderkomen van de watersporters van Watersportvereniging De Bommeer. De naoorlogse bestuurders van Vlaardingen kochten de boeren uit en deze verdwenen naar elders in het land of zij kochten een burgerwoning in Vlaardingen-Ambacht. Later werd de polder een eldorado voor vogelaars die in een soort van Waddenzee tientallen vogelsoorten spotten die nimmer hier waren geland.

Op de nieuwe expositie in het Streekmuseum hebben ze met 85 foto’s de boerderijen een nieuw leven gegeven en op schilderijen hebben de destijds trotse boeren hun bezit laten vastleggen. Ook het onderspuiten is in 1957 vastgelegd en aardewerk van de vroegere bewoners is op de expositie te zien. Ook een tegeltableau uit één van de woningen is geëxposeerd.

Dit alles wordt tot en met 31 juli in het Streekmuseum Jan Anderson getoond. De tentoonstelling wordt zaterdag 30 april om 14.00 uur geopend en is iedere zaterdag en de eerste zondag van de maand geopend van 14.00 – 16.00 uur.

Streekmuseum Jan Anderson bevindt zich aan de Kethelweg 50.

Gerelateerd