Categorieën

Service

Fishy Fashion in Museum Vlaardingen   

Fishy Fashion in Museum Vlaardingen   
Uit

Fishy Fashion in Museum Vlaardingen   

  • Advertorial
  • 06-06-2016
  • Uit
Fishy Fashion in Museum Vlaardingen   

Jan Storm, gefotografeerd in 1867 in Sunderland.

VLAARDINGEN - Wist u dat de vissers de eerste mannen waren die truien als zelfstandige bovenkleding droegen? Dat in Museum Vlaardingen de oudste foto van een visser in een trui is opgedoken, een foto die is gemaakt in 1867? Dat Vlaardingen een belangrijke producent was van het zogenoemde oliegoed, waarvan meer dan honderd jaar de overjassen en zuidwesters waren gemaakt waarmee vissers de natte elementen weerstonden? Weet u waarom zeelieden een ring van goud in hun oor droegen?

Deze en andere feitjes rondom ‘Fishy Fashion’ staan centraal in Museum Vlaardingen op deze tentoonstelling, die te zien is tot en met 13 november aanstaande. Centraal in de expositie staat het onderzoek van Stella Ruhe naar Nederlandse visserstruien, waarover zij al twee boekdelen publiceerde. Stella Ruhe inventariseerde de diverse breipatronen, en kwam erachter dat de vrouwen die de truien breiden, per streek een voorkeur hadden voor bepaalde patronen. Zo heeft zij herleid welke patronen in welke visserstad gebruikt werden, waarom sommigen veel en anderen minder wol gebruikten, en waarom truien aan boord van de schepen zo populair waren als kledingstuk. Haar collectie truien, eerder te zien op succesvolle exposities in onder andere Dokkum, Rotterdam, Katwijk en Harderwijk, wordt in Vlaardingen aangevuld met stukken uit de eigen collectie en een keur aan schilderijen en foto’s.

Meest opmerkelijke is die waarop Jan Storm op 5 december 1867 fier in de camera kijkt. Hij was zojuist op wonderbaarlijke wijze gered van het schip ‘Haringvisscherij’, een Vlaardings schip dat op 3 december in de problemen was geraakt tijdens een storm en gezonken. In Sunderland, Engeland, aan wal gebracht door zijn redders liet hij zich fotograferen in zijn visserstrui. Het is de tot nu oudst bekende foto van een visser in een trui. In Engeland hebben ze er misschien niet heel erg van opgekeken, destijds: de gewoonte truien te gaan dragen in plaats van linnen kielen komt oorspronkelijk van de Britse zeelui.

‘Fishy Fashion’ laat meer zien dan de geschiedenis van de visserstrui. Ook het oliegoed, tegenwoordig door kunststoffen vervangen, is iconisch voor ons beeld van de ‘oude visser’, en heeft een geschiedenis die nauw aan Vlaardingen is verbonden. Daarnaast zijn uit eigen collectie ook kledingstukken te zien zoals die gedragen werden aan wal, bijvoorbeeld door kuipers. Iemand die rond 1880 op de kade rondliep, kon aan de kleding van de mensen goed zien welk beroep zij uitoefenden en tot welke stand zij behoorden.

Bij de tentoonstelling (van 18 juni tot en met 13 november) worden verschillende activiteiten georganiseerd, houd u de museumagenda en publicaties in de gaten.  Stella Ruhe geeft op zaterdag 9 juli om 15.00 uur een lezing over de Nederlandse visserstuien. Deze lezing wordt in samenwerking met de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen georganiseerd. Op  9 september wordt in het museum haar derde boek rond de visserstruien gepresenteerd. Wie op de eerste dag van de expositie, 18 juni 2016, in een onvervalste, zelfgebreide visserstrui in het museum verschijnt, krijgt gratis toegang!

Museum Vlaardingen

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Meer over Museum Vlaardingen →