Fototentoonstelling Bound to the Ground in KADE 40

21-12-2016 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Fotograaf Esther Hessing en tekstschrijver Sophieke Thurmer zijn een aantal keer naar de Tsjernobyl Exclusion Zone en Slavutych geweest. In Bound to the Ground – een tentoonstelling en een boek - nemen ze je mee naar een wereld die onbewoonbaar lijkt, maar prachtig, ongerept en schitterend groen is.

In de Exclusion Zone van Tsjernobyl is geen leven mogelijk. Het is een verboden gebied, de grond is tot op de dag van vandaag nog ernstig besmet, het is er niet veilig. Toch is het gebied permanent bewoond door ca. 140 Samosely of Selfsettlers. Ook reizen elke dag zo’n 2000 mensen van de stad Slavutych naar Tsjernobyl om daar te werken in en om de kerncentrale.

Esther en Sophieke hebben het verhaal vast gelegd van een wereld die over tien jaar misschien niet meer bestaat. Ze laten de schoonheid van de Exclusion Zone zien en hebben in beeld vastgelegd hoe de Samosely en de bewoners van Slavutych nu leven.

Ze delen in Bound to the Ground de verhalen van de bijzondere mensen die ze ontmoet hebben en vertellen van de band die deze mensen hebben met hun geboortegrond. En ze verhalen van de helden die in de kerncentrale werken of onderzoek doen naar de invloed van 30 jaar straling op het gebied. Deze mensen zorgen er dagelijks voor dat de enorme hoeveelheid nucleair afval veilig opgeslagen blijft, en houden de rest van Europa veilig voor een nucleaire ramp.

Op 10 februari wordt de tentoonstelling in Kade 40 geopend. Iedereen is van harte welkom!Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date