Haring ‘Schoon aan de haak’ gehangen in Museum Vlaardingen

24-06-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN -Vrijdagmiddag 21 juni opende burgemeester Jetten de tentoonstelling “Schoon aan de haak: Schilderachtig vissersleven in Museum Vlaardingen”.  Zij hing een (gebreide) haring symbolisch schoon aan de haak, waarna zij, in gezelschap van 13 collega-burgemeesters uit de regio Rotterdam Rijnmond, de bijzondere tentoonstelling bezocht.

 

Vissers symbool Hollandse volk

‘Vis en visserij zijn altijd belangrijke bronnen van inspiratie geweest voor kunstenaars door de eeuwen heen’, begint Léanne Selles, directeur van Museum Vlaardingen, die speciaal voor deze opening haar Vlaardingse visserstrui had aangetrokken. ‘Nooit eerder echter is de Haagse School bekeken of onderzocht op juist het onderwerp ‘visserij’.’ In Schoon aan de haak worden 40 kunstwerken, van onder andere Mesdag, Israëls, Blommers en Sluiter, over het vissersleven in de 19e eeuw getoond.

De tentoonstelling neemt de bezoeker mee in het leven van de schilder. De oude foto’s uit de periode 1900 laten het echte leven zien en voelen, zoals ook de schilders de taferelen bewonderden op het strand. En die uiteindelijk op doek vastlegden. De kunstenaars zijn gefascineerd door de visser, zijn familie en zijn werk en hebben het vissersbestaan schilderachtig vastgelegd. Hierdoor lieten zij de wereld kennismaken met Holland en vooral met vis en visserij. De stoere en avontuurlijke vissers en de sterke vissersvrouwen staan in hun werk symbool voor het karakter van het Nederlandse volk. Het beeld dat deze kunstenaars over de visserij hebben vastgelegd, bepaalt voor een groot deel hoe wij nu nog steeds naar het vissersbestaan kijken.

Schoon aan de haak: Schilderachtig vissersleven is tot en met 10 november te zien in Museum Vlaardingen aan de Westhavenkade 54.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date