Haringkoppen in het Stadskantoor

16-09-2016 Uit Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN - Op donderdag 15 september om 16.00 uur opende wethouder Cees Oosterom in het Stadskantoor aan het Westnieuwland de expositie “Haringkoppen in het kloppend hart van de stad”. Oosterom verrichtte de openingshandeling door het afmaken van een grote legpuzzel met de beeltenis van een haring, op de vloer van de hal in het Stadskantoor.

De tentoonstelling bestaat uit een geselecteerd aantal kunstig geverfde en bewerkte haringen. Een indrukwekkende groep van meer dan honderd kunstenaars uit de regio hebben heeft hieraan bijgedragen.

Initiatiefnemer van de tentoonstelling is Jos Lukassen, die met het ‘haringenproject’ al eerder in het Museum Vlaardingen en in het Muzee Scheveningen tentoonstellingen organiseerde. De beschilderde en bewerkte gipsen haringen maken onderdeel uit van het initiatief om mensen met elkaar in contact te brengen en te verbinden; niet voor niets draagt het dan ook de naam “Haringkoppen Verbinden”.

Samen met coach, schrijver en rolstoelatleet Maurice Wiegman gaat Jos Lukassen binnenkort met zijn project verschillende scholen bezoeken om ook daar kinderen bewust te maken van het met elkaar verbinden, en samen op te trekken tegen pesten.

Het project ‘Haringkoppen Verbinden’ krijgt daarnaast op een bijzondere manier nog een ander vervolg. Beeldend kunstenares Corinna de Jong is bezig om het skelet van een enorme haring te scheppen. ,,Iedereen kan dan vervolgens een haringschub aanschaffen, daar iets op (laten) graveren en vervolgens in het skelet van die enorme haring ‘drukken’, aldus Jos Lukassen. ,,Het is vergelijkbaar met de bruggen in Parijs, waar geliefden slotjes aan bevestigen, maar dan op een typisch Vlaardingse manier’’.  

Bezichtiging van de expositie is mogelijk tijdens kantooruren van het gemeentehuis. De openingstijden zijn maandag van 08.00 uur- 19.00 uur en dinsdag tot en met vrijdag van 08.00 uur - 16.00 uur.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date