Categorieën

Service

Het mysterie van Robbert Roskam

Het mysterie van Robbert Roskam
Uit

Het mysterie van Robbert Roskam

  • Redactie
  • 31-10-2019
  • Uit
Het mysterie van Robbert Roskam
VLAARDINGEN - Robbert Roskam (1996) kwam op zijn 15e de lessen volgen in Galerie de Duig. Dat hij de smaak al snel te pakken had mocht wel blijken en na enkele jaren ging Roskam naar de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In 2018 is hij daar Cum Laude geslaagd. Inmiddels geeft hij zelf les en is hij werkzaam op Kade40, waaronder als curator.

Op de kunstacademie werd hem verteld om zoveel mogelijk verschillende media te onderzoeken, maar dat maakte dat hij het schilderen juist nog meer ging waarderen. De honger naar het ambachtelijke ging hierdoor haaks staan op zijn voorliefde voor nieuwe media fotografie en film.

De afgelopen tijd werkte Robbert aan schilderijen waar je als toeschouwer de rol op je neemt van “mystery guest”. Je kijkt mee tijdens momenten van anderen, of je verwacht werd is echter onbekend.

Robbert Roskam vind schilderen iets waar we veel van kunnen leren. Daar waar foto en video voorbij schieten om te verdwijnen in een cluster van data, geeft schilderen hem de kans even stil te staan bij deze veel voorbijkomende beelden. Juist de onderwerpen die grof, pijnlijk of angstig aandoen in films, series, kranten en online platforms zijn een grote bron van inspiratie voor hem. Niet door de aard, maar omdat juist deze beelden, naar zijn mening, het verdienen even uit die databundel getrokken te worden.

Hoewel Robbert fotografische en filmische aspecten en thema’s in zijn schilderijen verwerkt, zoals uitsnedes en lichtval, wil hij de verf en de tijd die het medium opeist voor hem laten werken. ,,Met deze expositie genaamd ‘Mystery Guest’ wil ik in een herkenbare situatie, persoonlijk of vanuit een digitale achtergrond of toch beide, de kijker even een vreemdeling laten zijn, om vervolgens de link te leggen naar al bekende gebeurtenissen uit het digitale landschap’’,aldus Robbert Roskam.
 

 “Mystery Guest” wordt geopend door Sylvia Hagers directeur van Kade40, op zaterdag 2 november om 15.00 uur.

Deze expositie is de hele maand november te bezichtigen op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Galerie De Duig bevindt zich aan de Landstraat 29.