Het Vlaardings Woordenboek komt eraan!

13-11-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN - ,,Je zou van geen mooi weer 'en wete', h' as 't nie 's regende en je zou niet lekker en h' ete', h' as-ie geen 'ongerigen boik 'ad en zoost meddallus.'' Vlaardingers hadden hun eigen taaltje dat misschien deels is verwaterd maar zeker nog niet helemaal verdwenen. ,,‘K ‘eb haarebeie'... 'k 'eb mooie blomkool, haarepele...’’

Voor het bestuur van de vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen was dit hét moment om het Vlaaridngse dialect in een 'Vlaardings Woordenboek' vast te leggen. De vereniging bestaat dertig jaar en dat wordt 21 november gevierd. Dan wordt ook het Woordenboek gepresenteerd. De leden van de vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen krijgen het cadeau. De Vrienden benaderden woordenboekschrijver en dialectkenner drs. Stephan de Vos. Hij is aan het werk gegaan om het Vlaardings dialect in woord en in spraak vast te leggen.

Dat er in Vlaardingen veel belangstelling bestaat voor het eigen dialect bleek meteen al uit de enthousiaste reacties op het plan en de medewerking van een groot aantal stadgenoten aan de totstandkoming van dit Vlaardings Woordenboek. Mede hierdoor kon dit schitterende woordenboek worden samengesteld. 

De presentatie van het Vlaardings Woordenboek zal plaatsvinden door overhandiging van de eerste exemplaren aan Prof. Van Bree, die ooit aan de wieg van het idee stond en aan Leen van Bree, oprichter en eerste voorzitter van de Vrienden. Vrienden van Museum Vlaardingen ontvangen het Vlaardings Woordenboek kosteloos, als dank voor hun jarenlange steun. En iedereen die in 2018 een tweejarig lidmaatschap voor de jaren 2019 en 2020 afsluit, ontvangt het Vlaardings Woordenboek ook kosteloos. 

Na de officiële presentatie op 21 november, is het Vlaardings Woordenboek te koop bij Museum Vlaardingen en bij Boekhandel Plantage Pontier op het Veerplein. De adviesprijs is € 24,95.