Hoe staat het met het uithangbord 'De Zeeman'?

25-11-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Het Vlaardingse restauratiebedrijf Art Conservation startte dit jaar in opdracht van de gemeente met de restauratie van het bekende uithangbord 'De Zeeman'. Regen, wind en zon hadden jarenlang hun tol geëist. Op het eerste zicht was het bord in heel slechte staat. Gelukkig bleek de schade bij inspectie in het restauratieatelier nog mee te vallen. Vooral het onderste gedeelte van het uithangbord heeft het zwaar te verduren gehad. Daar is het hout bijna volledig weggerot, waardoor grote gaten ontstonden. De afgebeelde figuren waren verrassend goed bewaard gebleven, hoewel de boog wel gebroken is.

Een specialist van Art Conservation heeft ondertussen het verfwerk voorzichtig gereinigd en gestofzuigd. Het hout is gestabiliseerd door het hout in te spuiten met een oplossing van paraloid in tolueen. De grote gaten in de onderkant van het uithangbord vult de specialist op met een soort hars, gemengd met hydrocultuurkorrels. Dunne glazen staven dienen als een soort wapening en maken het geheel opnieuw stevig.

De restauratie van het uithangbord verloopt goed, maar zal nog wel een tijdje duren. Het hele proces wordt gefilmd, zodat niet alleen het eindresultaat uiteindelijk te bewonderen valt, maar ook het monnikenwerk van de restauratiespecialist.

Wilt u meer weten over de 'Stoomtabaksfabriek, Koffiebranderij en Theehandel De Zeeman' en eigenaren? Lees dan verder op de site hier  

Gerelateerd