In het Streekmuseum: De vis als gebruiksvoorwerp

28-09-2019 Uit Redactie

Foto: Hans Bakker

VLAARDINGEN - Wie kent niet de griesmeelpudding in een aardewerk visvorm. Maar ook chocolade en marsepein werden in een vorm van een vis verkocht. Op een met een haring beschilderd plankje werden de Hollandse Nieuwe schoongemaakt, en enige hiervan zijn tentoongesteld in Streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg.

Uit de tegelcollectie tonen ze in het museum de exemplaren met visverkoopsters, haringbuizen die de netten boeten en die met de afbeelding van een vis. Verder visschalen, een mandje waarmee vis van de markt werd gehaald en het bord met de visprijzen van Vishandelaar Zeegers van het Emous alsmede de schaal waarop vrijdags de gebakken vis in de etalage werd aangeprezen voor de RK inwoners van Vlaardingen Ambacht.

Een deel van de collectie haringschaaltjes is in een vitrine opgesteld. Tenslotte de visschaal van de Vlaardingse pottenbakster Fijke Fontijne, vorige maand aangeschaft op de expositie in de Duig in de Landstraat. Topstuk is een raam van een viswinkel uit 1822 uit hout gesneden en enige prenten waarop vissen zijn afgebeeld.

De 'visvoorwerpen' zijn te zien tot eind december 2019, iedere zaterdag en eerste zondag van de maand van 14.00 – 16.00 uur in Streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg 50. De toegang is gratis.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date