Categorieën

Service

Informatieavond over de slag bij Vlaardingen

Informatieavond over de slag bij Vlaardingen
Uit

Informatieavond over de slag bij Vlaardingen

  • Redactie
  • 25-05-2017
  • Uit
Informatieavond over de slag bij Vlaardingen
VLAARDINGEN - In 2018 viert en herdenkt Vlaardingen het 1000-jarig jubileum van de Slag bij Vlaardingen. Wie meer wil weten over de voorbereidingen en belangstelling heeft om mee te doen in 2018, is welkom tijdens een informatieavond op woensdag 31 mei van 20.00 tot 22.00 uur (inloop 19.30 uur) in zaal de Harmonie van de Stadsgehoorzaal aan de Schiedamseweg 51. Aanmelden kan door te mailen naar [email protected]

Wethouder Hans Versluijs maakt zich sterk voor een bruisend 2018. Versluijs: “De Slag bij Vlaardingen uit 1018 is uniek voor onze stad. Lange tijd besefte slechts een handjevol mensen wat voor indrukwekkend historisch verhaal we in Vlaardingen te vertellen hebben. Ik hoop dat het verhaal nu een grote groep mensen gaat aanspreken.”

 

Programma 31 mei

Op 31 mei presenteren diverse initiatiefnemers hun plannen voor activiteiten en festiviteiten in 2018. Re-enactmentgroepen uit heel Europa hebben bijvoorbeeld het geplande middeleeuwse kampement op 9 en 10 juni 2018 in de Broekpolder al in hun agenda’s genoteerd. Ook een spannende historische roman over het Flardinga van 1018 en het Vlaardingen van 2018 ligt klaar om uitgegeven te worden. Het initiatief om het Tapijt van Vlaardingen te gaan borduren heeft al veel vrijwilligers geworven en het plan voor de uitvoering is in de maak. Zo zijn er meer grote en kleine initiatieven die op 31 mei voor het voetlicht komen.

Op het programma staat verder informatie over hoe Vlaardingse inwoners en instellingen en andere enthousiastelingen kunnen meedoen in 2018. Mensen kunnen bijvoorbeeld als vrijwilliger een steentje bijdragen, maar ze kunnen ook zelf een activiteit organiseren die in het programma een plekje krijgt. In dat geval zijn er volop mogelijkheden voor gezamenlijke promotie en is er kans op een financieel steuntje in de rug van de gemeente. Tijdens de avond kunnen de aanwezigen hun historische kennis testen en meedoen met een Vlaardingen-1018-QUIZ. Vergeet daarvoor niet een mobiele telefoon of tablet mee te nemen.

 

Slag bij Vlaardingen

In juli 1018 stuurt de Duitse keizer een grote vloot met soldaten naar het uitersten westen van zijn rijk. Het plan is om graaf Dirk III tot de orde te roepen. Dirk heeft rond het jaar 1000 het heft in handen genomen in Flardinga, zoals Vlaardingen dan heet. Hij is ver weg van zijn heer, de Duitse keizer Hendrik II. Handelsschepen op weg van Engeland naar Tiel krijgen te maken met de mannen van de graaf. Ze eisen voor doortocht betaling in geld of goederen. Dirk int ook belastingen bij boeren in het nabije Merwedewoud dat eigendom is van bisschoppen en abten. De boeren mogen hier eigenlijk niet wonen en Dirk heeft geen recht op de inkomsten.

De bisschoppen en de handelaren klagen bij keizer Hendrik II. Die heeft geen andere keuze dan een strafexpeditie te sturen naar Flardinga. Bij Flardinga komt het tot een veldslag met graaf Dirk en zijn manschappen, die zij aan zij vechten met Vlaardingse boeren. Het keizerlijke leger lijdt zware verliezen en Dirk komt als winnaar uit de strijd. De Slag bij Vlaardingen is een mijlpaal die een bloeiperiode inluidt van het graafschap dat rond 1100 Holland gaat heten. De eerste eeuwen van Holland vormen dan ook een interessante tijd om te belichten. In de periode 1000-1300 trekken boeren het veengebied in om akkers aan te leggen. Met hun noeste arbeid creëren de middeleeuwers stapje voor stapje ons typisch Hollandse landschap van sloten, dijken en weilanden. Het is eveneens de tijd waarin een vrije markt, een geldeconomie en burgerrechten ontstaan en waarin steden groeien.


Beleef Vlaardingen 1018 in 2018


Hoe kan het dat de Vlaardingers zo’n heftige veldslag winnen? Wat weten we van de eeuwen waarin Holland ontstaat? Allemaal vragen die in 2018 de revue gaan passeren. Dan stapt Vlaardingen 1000 jaar terug in de tijd.